Läster en underbar artikel av Maciej Zaremba idag. Han måste vara min favoritjournalist. Artiklarna ger mig alltid så mycket att tänka över, reflektera kring, hans ord tränger bakom. Zaremba är enligt mitt förmenande en av de mest framstående grävande journalisterna i Sverige. Denna gång landar han i Lviv, där vi ju var för ett knappt år sedan. En stad som jag hört så mycket om förut och som när jag var där förälskade mig djupt i. Detta underbara torg Rynok, de gamla judiska kvarteren, hela den ståtliga boulevarden fram emot operan, omgivningarna, kaffestaden. Alla språk, den internationella prägeln. Fullständigt underbart! 

En sak som Zaremba framhöll var skillnaden mellan patriotism och nationalism. Patriotism, koppla till ett land man håller av kan liknas vid en kvinnan man älskar. För den skull förskjuter man inte eller tycker illa om andra kvinnor. Nationalism kan liknas vid ett fotbollslag man gillar. Det leder lätt till att man tycker illa om alla andra. Överför detta till förhållandet till sitt eget land. 
Har varit uppe på årsmöte för Berith Bergströms minne idag. På Lersjöed, eller Villa Edros som de andra kallar det. Carl Jan var oerhört inspirerande och intressant. Han hade också, efter mötet, en lång utläggning om Aptitum, det han vill skapa vid Saxån. Får han igenom detta, och varför skulle han inte det, så kommer detta måltidsmuseum bli en stor vallfartsort och plats. Alla kommer att ge sig dit. Där är Carl Jan otroligt visionär och framåtblickande. Det är bara att titta på resultatet av Gästis av Måltidens Hus, så kan man lätt räkna ut hur storslaget det blir. Lyckliga Filipstads kommun! 
I morgon startar Karin som koordinator. Det kommer med all sannolikhet att ta en tid att skola in henne. Men jag fick ett så gott intryck av hennes kapacitet att jag räknar henne som en stor kraft. Vidare har vi byggmöte för den stora renoveringen här vid Stadra och på kvällen styrelsemöte för IKC. 
Bild från Lviv!