En komedi med mörka bottnar av Hjalmar Bergman

Stadra Teater öppnar åter sina portar till sommaren. För en begränsad föreställningspublik om 50 personer dukar vi upp med vårt dignande teaterbord som vi vill fylla med lust, glädje, musik och tempo kryddat med ett litet stänk av sorg. Bergmans komedi Dollar är en pjäs med kvicka repliker, som vi vill ska få bubbla över som en flaska mineralvatten. Efter pandemins alla bedrövelser vill vi ge publiken livskraft och glädje. Dollar blir den tredje och avslutande föreställningen med temat Hjalmar Bergman.

Förflytta er till Grand Hotell Kebnekajse ett etablissemang som Receptionen uppfattar som mycket finare än vad det är. Hotellets personal blandar sig i gästernas förehavanden titt som tätt. Hit kommer tre par, som alla söker efter kärlek och bekräftelse. Där är skådespelerskan Julia, gift med Kurt Baltzar. Snart framgår att Kurts företag Sveaverken har stora likviditetsproblem. Pengaproblem har även Louis de Lorche, ansatt av spelskulder, och där hustrun Sussie och han har ett äktenskap som är fyllt av svärta. Vi möter även Ludvig von Battwyhl, som publiken senast såg i Flickan i frack. Man kan fråga sig om han och Katja överhuvudtaget har ett barn eller ej. Till hotellet anländer amerikanskan Julia Johnstone, en släkting till Kurt och Sussie, en kvinna som är god för hur många dollars som helst. Hon blir en katalysator för längtan, tillkortakommanden och dubbelmoral men faller själv på eget grepp genom att bli passionerat förälskad i en av gestalterna, den tilldragande doktor Johansson.

Dollar är en pjäs om moral, kärlek, pengar och makt. På teaterscen har den bara spelats på Oscarsteatern 1926, med bland andra Pauline Brunius som Julia Baltzar och Tollie Zellman som Julia Johnstone, när den nya direktionen trädde till bestående av Paulin och John Brunius samt Gösta Ekman.

På samma sätt som vi berättat i de två andra uppsättningarna med tema Hjalmar Bergman, kommer vi lägga in musik och dans för att kommentera och förnöja, beröra och framhäva, och detta på vårt alldeles egna Stadra vis. Och den första sången ut kommer bli Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen.

Konstnärligt team: Regi: Lena Engqvist Forslund, Scenografi: Ebba Forstenberg, Kostym och mask: Agneta von Gegerfelt, Musikarrangemang: Anders Ortman, Ljus: Kenny Nilsson, Koreografi: Catrin Örman Oscarsson, Inspicient: Dragan Popović, Producent: Renate den Hartog och Sufflös: Agnes Axén.

Aktörer: Julia Baltzar: Bodil Carr Granlid, Kurt Baltzar: Magnus Wetterholm, Ludvig von Battwyhl: Rune Jakobsson, Katja von Battwyhl: Kajsa Ekström, Louis de Lorche: Måns Hammarström, Sussie de Lorche: Lovisa Carlson, Julia Johnstone: Caroline Rauf, Doktor Johnsson: Lasse Forss, Receptionen: Eva Haldert, Portiern: Anton Hellberg, Liften: Neryse Klaassen, Hertigen: Alfred Stenegård – Norr.

Dessutom medverkar Theodora Källqvist och Filippa Persson i diverse roller.  

 

Föreställningen spelas: 2 juli – 15 augusti 2021.
Onsdag – fredag kl 19.00,
Lördag kl 13.00 och 18.00 (Obs! matiné kl 13.00 från och med 10 juli)
Söndag kl 15.00

Priser: Ordinarie 400 kr, Stadravänner 340 kr, Ungdom 190 kr (upp till 19 år)

 

Biljetter