Det är mer än tråkigt och det känns sorgligt i hjärtat men föreställningarna på Pygméteatern fredagen 3 och lördagen 4 december är inställda på grund av sjukdom. Inte covid, annat.
Vi hoppas innerligt att kunna komma igen under 2022.
Jag älskar att sjunga dessa sånger, så jag ligger redan i strartgroparna

 

Sånger av Lars Forssell i Stockholm med Magnus Wetterholm & Mats Norman

I augusti gjorde vi detta på Stadra, nu gör vi det i Stockholm och lyktorna i taket får hänga med, som en annan cirkuskupol men i mindre format. Så, Lars Forssell – ännu en gång. Javisst! Men – hur kommer det sig att vi så sällan möter hans penna idag.
Vad är det hos Forssell som lockar mig själv? Ett marknadsminne? Trapetser och clowner. Sockervadd. Tingeltangel. Teater och kulörta lyktor. Är det en del av lockelsen?

Jag spårar upp honom på nätet, i olika kanaler. I ett tv program är hans hesa skratt framträdande. I ett annat syns en Borsalinohatt. Den klär honom.

Kanske tar den romantiska bilden över, från tiden i Paris tillsammans med Pär Rådström. Det var en tid när vi efter kriget äntligen kunde ta oss ut ur instängdheten. Min pappa talade ofta om det där. Kriget, och det instängda Sverige. I början av 50-talet åker de där två kumpanerna dit, där de också möter Vilgot Sjöman.

Jag gillar melodier, det ska sägas. Och Forssells texter beledsagas av just snygga melodier. Det är toner från många delar av världen, och det gör att jag tänker på honom som internationalist. Och samtidigt är han så ursvensk. Jag gillar att det han skrev fick i ena stunden vara högstämt och i nästa stund bli sånt som gick hem hos folk. Han födde ett stort poem för Sveriges riksdag och skrev i nästa stund flyhänta rader till Lill-Babs krogshow. Hon kunde texta så bra, sa han också, så orden hördes.

Sångerna för teatern och för operan, poesin, alla gestalterna hos honom, allt fångar mig. Tänk om jag fått bjuda honom till Stadra, om jag fått sitta och prat med både honom och hans fru Kerstin, den kvinna som stod honom nära hela livet. För jag tror att de båda skulle gillat Stadras veranda, där svalorna runt omkring svirrar fritt och där Barmbergen syns tvärs över sjön.

När:
Fredag 3 december & lördag 4 december kl 19.00

Var:
Pygméteatern Stockholm
Vegagatan 17, 113 29 Stockholm

Foto: Dragan Popović

Biljetter