LANDET STADRA ÖPPNAR SINA GRÄNSER.

I och med att Landet Stadra från i år avskaffat de senaste årens visumtvång är nu våra gränser öppna. Vi kallar vår teaterplats för en nation med empati och magi och en trädgård för själen. Följaktligen vill vi underlätta för alla och envar att ta sig hit för att ta del av allt vi gör.

För tillfället repeterar vi två föreställningar.

Först ut att ha premiär är Apelsinträdet av Henning Mankell, en pjäs Mankell skrev 1983, strax före sin tid som teaterchef vid dåvarande Kronobergsteatern i Växjö. Våra medarbetare Johan Bernander, som gör sin åttonde uppsättning Stadra i och med Apelsinträdet; och Anna Söderling, ny skådespelare för i år, arbetade på Kronobergsteatern tillsammans med Mankell och fick då ta del av den stämning, de tankar och det temperament som var pjäsens utgångspunkt: En ung, frenetisk, rastlös Henning Mankell, ivrig att finna det som ger livet mening och som lämnar spår. Så vävs våra trådar samman över tid och rum.

I berättelsen, som gör sex nedslag mellan 1936 och 1983, får vi följa Axel och Karin Karlsson, deras barn, vännen Oscar Sundin samt andra gestalter i närheten, i en historia som starkt berört oss under arbetet gång!

Denna folkhemskrönika rymmer komik och tragik och frågor om vad vi gör med våra liv. Vem är jag när världen förändras runtomkring mig? Hur ska jag bära mig åt för att hålla glöden vid liv? Pjäsen blir en resa genom ett Sverige under stark förändring. Det blir en berättelse om framtid och drömmar under framväxten av det moderna Sverige.

Förändring, fest och framtidstro ligger till grund för vår andra produktion Glädjens Akademi av Stefan Janssons. Ellen, grundare av Glädjens Akademi, ska just fylla 80 år. Hennes adepter tar chansen att bjuda på ett överraskningskalas som heter duga. Nya och gamla kandidater från denna skola i glädje gör även här en tidsresa från 1936 till 1984. Ensemblen kommer bland annat att sjunga svenska schlagers som blivit till örhängen, sånger som får hjärtan att slå några extra varv och som leder oss vägen fram på denna tidsresa. Därtill ger våra Stadrabarn sina berättelser om framtid och glädje.

På Stadra vill vi i tider av mörker och oro genom tillbakablickar  och framåtblickar berätta om hopp, om glädje och om drömmar om allas vår framtid.

Devisen för sommaren blir ”i mörka tider är det vår förbaskade skyldighet att se glädjen. Trots allt. I allt”.