Lars Hanson (1886-1965) är en av de största skådespelare som levt i vårt land kanske den störste i mer än fyrtio år verksam vid Dramaten.
Han var en modern skådespelare, han införde en ny spelstil med ett nytt psykologiskt tänkande och blev något av en specialist på patologiska gestalter. Han hade en kolossal utstrålning, en total närvaro på scenen och en förmåga att förvandla sig: han kunde vara monumental eller en liten människospillra. Hans tolkningar av roller hos Shakespeare, Strindberg och ONeill lyser med bedövande kraft i svensk teaters historia.

Vi får följa honom som fattig stuveriarbetargrabb i Göteborg till genombrottet som Gustav III och till de sista stora rollerna i Fadren,
Lång dags färd mot natt och Dödsdansen. Här skildras mer än hundra roller så som de upplevdes av dem som satt i salongen.
Särskilt genial ansågs han vara som Strindbergstolkare, varför dessa roller ägnas speciell uppmärksamhet.
Dessutom berättar en rad skådespelare som Ingvar Kjellson, Max von Sydow, Anita Björk, Erland Josephson,
Jan Malmsjö, och Tommy Berggren om sina möten med Lars Hanson.

Boken är rikt illustrerad med över hundra fotografier och uppställd roll för roll, varför den kan användas som uppslagsverk.
Med andra ord en bok att ständigt återkomma till!

Richard Bark är fil.dr. i litteraturvetenskap. Sin doktorsavhandling skrev han om Strindbergs drömspelsteknik i drama och teater (1981)
och har varit universitetslektor i Lund och Göteborg. Dessutom är han operaregissör, grundare av och ledare för Ystadoperan sedan dess start 1978. Eftersom han själv upplevt Lars Hanson på scenen får boken ytterligare en dimension.
Lars Hanson bok av Richard Bark