Under sommaren 2020 kommer vi ha fyra olika konstnärliga ingångar för att låta Stadra Teater förbli levande och för att synliggöra platsen Stadra. Vi tänker också framåt….

 

  • Vi kommer att skicka ett antal olika hälsningar från oväntade platser till publiken. Det kan vara från sjön, i en gammal vagn, från en jordkällare eller från en vind. Allt för att skapa merkänsla för er i publiken. Tittare kommer att få möta många av våra medarbetare. Vi lägger främst ut på fb men även genom nyhetsbrev.
  • Vi kommer att göra en mindre filmad version av Hjalmar Bergmans enaktare Herr Sleeman kommer.Publiken får möta de äldre damerna Mina och Bina som tänker gifta bort sin lilla släkting med gamle Herr Sleeman. Vad göra, när hon älskar Jägaren istället. Går det att finna ett trollspö för att ställa allt till rätta? Av vad vi vet i dagsläget kommer Magnus Wetterholm, Rune Jakobsson, Eva Haldert, Lovisa Carlson, Måns Hammarström, Neryse Klaassen, Anton Hellberg, Lasse Forss och Adrian Ortman samt några barn och ungdomar att medverka. Det blir Dragan Popovic, vår fotograf och inspicient som alla i publiken mött på Stadra, som kommer att filma. Regissör blir Lena Forslund Engqvist. Denna film om cirka 45 minuter kommer att börja uppe i vår sminkloge, där 1700-talet är så påtagligt. Vi lägger ut filmen på youtube.
  • Vi kommer att börja repetera höstens stora satsning – den nyskrivna monologen Det kom som mycket emellan. Med Ylva Eggehorns poetiska pjäs blir detta invigningen av Bergslagens minsta teater, vår lilla scen i Stadras Foajé i Nora. Publiken möter en man som vill göra allt för att röja upp i sitt liv – men det kom så mycket emellan. Och minnet av kärleken får tiden att stanna. Berörande, rolig, visionär.
  • Vi påbörjar arbetet med vår jubileumsbok Stadra Teater 25 år. Den ska komma ut till 2023, vara sprängfylld med vackra bilder och minnesvärda foton. Svårigheterna för oss är ju att välja bland alla tusentals stannade ögonblick som berättar om allt som skett på denna scen och vid denna plats. Vi hoppas få med texter av många namnkunniga personer som på olika sätt varit knutna till Stadra. Denna bok avser att vara Till lust och till fägring, en glädjefull bok att lägga fram på bordet för njutning och att bli varm av.
Foto: Dragan Popovic

Stadra Vinterscen 2020

För tolfte gången i rad ger vi, i februari, vår unika Stadra Vinterscen. I år heter vinteräventyret Gösta Berling på svag is. Föreställningarna ges lördagen 22 och söndagen 23 februari. Publiken kommer att få möta samma ensemble som gav Ispiruetter med Gustaf Fröding, den föregående vinterns stora framgång.

Selma Lagerlöfs bok är en av de stora litterära hållpunkterna i vårt land. På vår vinterscen vill ensemblen locka in publiken i hennes värmländska 1820-tal, det som Selma Lagerlöf beskrev med passion, vildhet, spänning, sorg och med stor glädje. Ingen generation tycks få nog av denna långdansen kring Lövens långa sjö.

Vinterscenen ramas in av marschaller, eldkasar och varm buljong i pausen. Det är en skönhetsupplevelse som får värma frusna februarisjälar.

Medverkande: Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss samt Barbro Järliden.

Föreställningen spelas:           22 & 23 februari 2020

                                                       Lördag  – Söndag kl 17.00        

Priser:     Ordinarie: 200 kr     Stadravän: 150 kr     Ungdom: 80 kr (upp till 19 år)

Foto: Anders Nord