Foto: Björn Öringbäck

 

Berättelser vid brasans sken

Hösten inbjuder till både brasa och berättelser. Föregående års framgång, då publik samlades i Stadras Sjöstuga, för att lyssna till berättelser fortsätter vi även med i år under två gånger i oktober.

En berättelse har ju som grund ett sant stoff, men den kan inbjuda till att förstärka, försköna och förföra. Det här är ju något som ligger varmt om hjärtat för årets två berättare – Eva Haldert och Magnus Wetterholm.

Eva Haldert har en lång erfarenhet med att ge stoff och liv åt händelser och åt vad människor har kunnat hitta på. Hennes värme och humor genomsyrar allt och blir till de sköna trådar som bara hon kan spinna. Magnus Wetterholm, med bakgrund även som estradör och underhållare får bli Evas manlige sparringpart.

Så, låt dig ledas ut på en resa i ett landskap av historier och berättelser.

I priset inkluderar vi kaffe och goda bakverk.

Söndag 11 och 18 oktober kl 15.00

Ordinarie 200:-    Stadras Vänner 150:-    Ungdomar under 19 år 100:-

inklusive kaffe och kaka

 

 

En eftermiddag om Johan Olof Wallin

Han kallades för Davidsharpan från Norden, mannen med den berömda stämman. Han blev domprost, biskop, han var medlem i Svenska Akademien och Vetenskapsakademien bland mycket annat. Johan Olof Wallin kom från Stora Tuna, gick i skola i Falun och tog studenten i Västerås. Därefter blev han 1798 anställd som informator på Stadra gård hos brukspatronparet Hedblad för att vara lärare åt deras barn.

Wallin byggde en så kallad skrivargrotta uppe i skogen, där han mötte gårdens dotter Jeanette och där han fick möjlighet att börja skriva.
För att uppmärksamma Wallin och hans tid på Stadra ger vi vår Wallindag. I år är det 241 år sedan han föddes 15 oktober. Och det är 201 år sedan han släppte sin berömda psalmbok.

Vi rekommenderar att ni har rejäla skor eller stövlar och att ni är varmt klädda. Vi utlovar en alldeles extraordinär upplevelser under en dryg timme. Vid denna historiska plats kan träden och naturen vara med och sjunga denne mans lov. Vi börjar redan 17.30, då mörkret därefter börjar falla.

Välkomna!

Torsdag 15 oktober 17.30 Stadra Teater Gyttorp

 

Affisch: Dragan Popovic

 

Det kom så mycket emellan

Som öppningsföreställning på Bergslagens minsta teater presenterar Stadra urpremiären av Ylva Eggehorns nyskrivna monolog Det kom så mycket emellan. Alldeles invid torget i Nora slår vi nu upp portarna för en experimentscen i det verkligt lilla formatet!

För ett år sedan tillfrågade teatern Ylva Eggehorn om hon inte utifrån egen lust och längtan ville skriva en monolog för vår teater. Det dröjde inte länge innan hon svarade ja och hennes process började. Torsdagen 29 oktober går ridån upp för föreställningen, och detta på en scen med en meter i scendjup och två meter i scenöppning.

När ridån går upp får publiken möta Christer, som gett sig in i sin garderob för att rensa upp i sitt liv. Och även söka efter de där noterna med musiken som ständigt ringer i hans öron. Tyvärr blir han ideligen förhindrad att göra det han ska, för hela tiden kommer det så mycket emellan. Mitt i allt letande och i all röra, närmar han sig den sköra punkt där det går att möta sig själv. Nu kan hans bästa vän nästan träda fram och minnet av den stora kärleken får bli stark.

Pjäsen utspelar sig under 50 minuter och blir till en berättelse om att finna nycklar till sitt liv och sina minnen.

Hos provpubliken har uppsättning skapat stor igenkänning och lockat till många värmande skratt, ja till en befriande känsla i både mage och hjärta. På samma sätt som när man känner att livet, själva livet, finns precis här och nu.

 

Författare:    Ylva Eggehorn

Regi:              Rune Jakobsson

Scenografi:   Märta Fallenius

Ljus/foto:      Dragan Popovic

Sufflös:          Eva Haldert

Teknik:          Renate den Hartog

I rollen som Christer:       Magnus Wetterholm

 

Föreställningen spelas: 29 oktober – 5 december 2020

Torsdag och fredag kl 19.00    –     Lördag kl 14.00 och kl 17.00  

Ordinarie 250:-    Stadras Vänner 200:-    Ungdomar under 19 år 100:-

Foto galleri: Anders Nord & Dragan Popovic

Foto: Dragan Popovic

 

Guidade turer i Landet Stadra

Välkomna till Stadra herrgård och Stadra Teater med dess vackra omgivningar. Här får asjälen syre och här kan man njuta av en sinnlig och trolsk plats i Bergslagen.

Under tisdagar och torsdagar i juli guidar Stadras konstnärlige ledare Magnus Wetterholm på kända och okända platser på Stadra. Genom olika berättelser får den gamla bruksherrgården, byggnadsminnesförklarad sedan 2007, så ges liv och berättelser med sanning som utgångspunkt men med kryddade historier fantasin.

Följ med runt i parken bland våra skulpturer, känn hur det är att beträda vår scen, kanske vi tar en tur till det mystiska kostymförrådet, troligtvis ser vi Badhuset, det bedårande huset invid sjön Greckens strand. Stadra är en pärla där himmel och sjö möts i ljusblått.

Alla tisdagar och torsdagar i juli klockan 16.00

Guidning med vackert uppdukat kaffebord 200:- 

Biljetter genom: Stadras Foajé 0587-311 305 – Nora turistbyrå – www.nortic.se 

Ungefär 1 timme och 15 minuter.

 

Stadra Vinterscen 2020

För tolfte gången i rad ger vi, i februari, vår unika Stadra Vinterscen. I år heter vinteräventyret Gösta Berling på svag is. Föreställningarna ges lördagen 22 och söndagen 23 februari. Publiken kommer att få möta samma ensemble som gav Ispiruetter med Gustaf Fröding, den föregående vinterns stora framgång.

Selma Lagerlöfs bok är en av de stora litterära hållpunkterna i vårt land. På vår vinterscen vill ensemblen locka in publiken i hennes värmländska 1820-tal, det som Selma Lagerlöf beskrev med passion, vildhet, spänning, sorg och med stor glädje. Ingen generation tycks få nog av denna långdansen kring Lövens långa sjö.

Vinterscenen ramas in av marschaller, eldkasar och varm buljong i pausen. Det är en skönhetsupplevelse som får värma frusna februarisjälar.

Medverkande: Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss samt Barbro Järliden.

Föreställningen spelas:           22 & 23 februari 2020

                                                       Lördag  – Söndag kl 17.00        

Priser:     Ordinarie: 200 kr     Stadravän: 150 kr     Ungdom: 80 kr (upp till 19 år)

Foto: Anders Nord