Stadra Vinterscen 2020

För tolfte gången i rad ger vi, i februari, vår unika Stadra Vinterscen. I år heter vinteräventyret Gösta Berling på svag is. Föreställningarna ges lördagen 22 och söndagen 23 februari. Publiken kommer att få möta samma ensemble som gav Ispiruetter med Gustaf Fröding, den föregående vinterns stora framgång.

Selma Lagerlöfs bok är en av de stora litterära hållpunkterna i vårt land. På vår vinterscen vill ensemblen locka in publiken i hennes värmländska 1820-tal, det som Selma Lagerlöf beskrev med passion, vildhet, spänning, sorg och med stor glädje. Ingen generation tycks få nog av denna långdansen kring Lövens långa sjö.

Vinterscenen ramas in av marschaller, eldkasar och varm buljong i pausen. Det är en skönhetsupplevelse som får värma frusna februarisjälar.

Medverkande: Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss samt Barbro Järliden.

Föreställningen spelas:           22 & 23 februari 2020

                                                       Lördag  – Söndag kl 17.00        

Priser:     Ordinarie: 200 kr     Stadravän: 150 kr     Ungdom: 80 kr (upp till 19 år)

 

 

 

Dollar

En komedie med mörka bottnar 

av Hjalmar Bergman.

För tjugotredje säsongen i rad slår vi upp portarna för en ny sommarproduktion, denna gång med en pjäs fylld av språklig virtuositet.                                                          På ”Bergslagens vackraste spelplats” fortsätter vi traditionen att låta publiken möta ett svenskt författarskap. Genom åren har vi presenterat sjutton nyskrivna pjäser bland annat av författare som Agneta Pleijel och Ylva Eggehorn och av dramatikern Johan Bernander.

Dollar är en av Bergmans lite ovanligare pjäser men är för den skull inte mindre värd att spelas. Den har en språklig virtuositet som lockar oss. Flera av pjäsens roller har varit med på våra tiljor förut. Från 2018 återkommer Ludwig von Bathwyl och Katja Kock, från 2019 barnen till Chefen fru Ingeborg samt Julia Swedenhielm. Vi kan på det sättet fortsätta vår teaterlek över tid och rum. Pjäsen rymmer också upstairs och downstairs likt en svensk Downtown Abby. Hotellet vid Kebnekajses fot där pjäsen utspelar sig har en personal som är om sig och kring sig och som blandar sig i gästernas förehavanden. Här finns de tre paren som söker kärlek och bekräftelse och hit kommer Julia Johnstone, amerikanskan god för många många dollars. Hon blir en katalysator för längtan, tillkortakommanden och dubbelmoral men faller själv på eget grepp genom att bli passionerat förälskad i en av gestalterna, den tilldragande doktor Johansson.

Årets regissör, med ett vittförgrenat och rikt teaterliv, blir Lena Engqvist Forslund som för närvarande är teaterchef på Teater Västernorrland. Som scenograf återkommer Ebba Forstenberg som gjort scenrummen de två föregående åren på Stadra. Hittills besatta roller är med Bodil Carr Granlid som Julia Balzar, Magnus Wetterholm som Kurt Balzar, Eva Haldert som Receptionen, Rune Jakobsson som Ludwig von Bathwyl och Lasse Forss som doktor Johansson, alla fleråriga medarbetare på Stadra. Medverkar gör även musiker samt aktörer från Unga Stadra, där en av dess medlemmar, som till dags dato redan hunnit skriva fem egna pjäser, kommer att knyta samman pjäs och teman genom en ramberättelse. Här kommer frågor om varför man spelar Bergman idag och vad han har att säga en ung publik bli viktiga ingredienser.

Sammanlagt ger vi 28 föreställningar under juli och augusti 2020.

Dollar av Hjalmar Bergman premiär 3 juli och spelas fram till 9 augusti

Regi: Lena Engqvist Forslund

Scenografi: Ebba Forstenberg

Maskör/kostymör: Agneta von Gegerfelt

Skådespelar, hittills besatta: Bodil Carr Granlid, Rune Jakobsson, Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss

Affisch: Ted Ström

 

Föreställningen spelas:           3 juli – 9 augusti 2020

Onsdag – fredag kl 19.00         Lördag kl 17.00        Söndag kl 15.00 

Priser:     Ordinarie: 370 kr     Stadravän: 290 kr     Ungdom: 160 kr (upp till 19 år)