Det är ytterst sällan som vi på Stadra Teater ställer in evenemang. Men just nu går det inte att genomföra något i april. Serien Nyfiken på, som skulle gått av stapeln under tre onsdagar, har vi blivit tvungna att ställa in på grund av Coronapandemin. Vi är mer än ledsna för detta och hade verkligen hoppats att publiken skulle fått möta Stefan Ingves, Amelia Adamo och Claes-Göran Wetterholm under tre omtumlande kvällar i april. Men läget i Sverige göra att det inte går att genomför dessa evenemang just nu. Däremot vill vi lugna alla med att vi siktar framåt. Vi tänker att krisen ska vara över till sommaren. För den skull arbetar vi oförtrutet vidare med vår stora produktion Dollar, en komedi av Hjalmar Bergman, som ska ha premiär 3 juli. Som publiken brukar säga – det blir ingen sommar utan Stadra.

 

 

Nyfiken på

Claes-Göran Wetterholm

 

Atlantångarnas förlorade världSommarens Stadrapjäs utspelar sig på 1920-talet. På den tiden fanns inga förbindelser med flyg över Atlanten. Pjäsens amerikanska, Julia Johnstone, och alla andra amerikaresenärer var tvungna att ta sig över havet med båt. Här framträder Svenska Amerika Linien med en magisk berättelse om lyx, umgänge, drömmar som ledde till upp- gång eller fall, på båtar som inretts av dåtidens storheter. Claes-Göran Wetterholm är etnolog, författare och en av världens mest respekterade experter på fartyg och på katastrofer, kanske mest känd för sina många verk om Titanic. Denna kväll berättar han om Svenska Amerika Liniens mytomspunna passagerarfartyg Gripsholm, Stockholm och Kungsholm.

Foto: Dragan Popovic.

Onsdag 1 april kl. 18.30 Nora bibliotek, Konsthallen.

Priser:     Ordinarie: 100 kr     Stadravän: 80 kr     Ungdom: 50 kr (upp till 19 år)

 

 

 

Nyfiken på

Stefan Ingves

Dollar är något som den amerikanska rollfiguren miss Julia Johnstone i sommarens Stadrapjäs har i överflöd. Det väcks många tankar i tider när förhållandet till betalmedel radikalt håller på att föränddras, kring vår egen krona och hur vi kommer att betala i framtiden. Hur ser det ut idag? Vi välkomnar en av Sveriges största auktoriteter på ekonomi och pengar som gäster oss för att berätta just om vad pengar egentligen är. Stafan Ingves är riksbankschef,ordförande för Riksbankens direktion och ekonomie doktor – en framträdande person i Sverig med en obruten linje internationella uppdrag i bl a Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden (IMF).

Foto: Riksbanken.

Onsdag 8 april kl.18.30, Nora bibliotek, Konsthallen.

Priser:     Ordinarie: 100 kr     Stadravän: 80 kr     Ungdom: 50 kr (upp till 19 år)

 

 

 

Nyfiken på

Amelia Adamo

Amelia Adamo är prisbelönt journalist och redaktör. Hon har grundat och drivit tidningsmagasin, hon har varit gästprofessor och hon är flerfaldig sommarpratare – hon är kort sagt en av de stora inom svensk media och har fört världen lite närmare Sverige. Tidningar som Svensk Damtidning, Aftonbladet, VeckoRevyn och självklart Amelia är förknippade med hennes namn. På radion har det gått att lyssna till hennes podd med Emanuel Karlsten om App och etikett. Med en underhållande ton underbyggd med stor kunskap fångar hon sin publik omedelbart. Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare för Stadra Teater, finns med som sidekick.

Foto: Mattias Antoon.

Onsdag 22 april kl. 18.30, Nora bibliotek, Konsthallen.

Priser:     Ordinarie: 100 kr     Stadravän: 80 kr     Ungdom: 50 kr (upp till 19 år)

 

 

 

Dollar

En komedie med mörka bottnar 

av Hjalmar Bergman.

För tjugotredje säsongen i rad slår vi upp portarna för en ny sommarproduktion, denna gång med en pjäs fylld av språklig virtuositet.                                                          På ”Bergslagens vackraste spelplats” fortsätter vi traditionen att låta publiken möta ett svenskt författarskap. Genom åren har vi presenterat sjutton nyskrivna pjäser bland annat av författare som Agneta Pleijel och Ylva Eggehorn och av dramatikern Johan Bernander.

Dollar är en av Bergmans lite ovanligare pjäser men är för den skull inte mindre värd att spelas. Den har en språklig virtuositet som lockar oss. Flera av pjäsens roller har varit med på våra tiljor förut. Från 2018 återkommer Ludwig von Bathwyl och Katja Kock, från 2019 barnen till Chefen fru Ingeborg samt Julia Swedenhielm. Vi kan på det sättet fortsätta vår teaterlek över tid och rum. Pjäsen rymmer också upstairs och downstairs likt en svensk Downtown Abby. Hotellet vid Kebnekajses fot där pjäsen utspelar sig har en personal som är om sig och kring sig och som blandar sig i gästernas förehavanden. Här finns de tre paren som söker kärlek och bekräftelse och hit kommer Julia Johnstone, amerikanskan god för många många dollars. Hon blir en katalysator för längtan, tillkortakommanden och dubbelmoral men faller själv på eget grepp genom att bli passionerat förälskad i en av gestalterna, den tilldragande doktor Johansson.

Årets regissör, med ett vittförgrenat och rikt teaterliv, blir Lena Engqvist Forslund som för närvarande är teaterchef på Teater Västernorrland. Som scenograf återkommer Ebba Forstenberg som gjort scenrummen de två föregående åren på Stadra. Hittills besatta roller är med Bodil Carr Granlid som Julia Balzar, Magnus Wetterholm som Kurt Balzar, Eva Haldert som Receptionen, Rune Jakobsson som Ludwig von Bathwyl och Lasse Forss som doktor Johansson, alla fleråriga medarbetare på Stadra. Medverkar gör även musiker samt aktörer från Unga Stadra, där en av dess medlemmar, som till dags dato redan hunnit skriva fem egna pjäser, kommer att knyta samman pjäs och teman genom en ramberättelse. Här kommer frågor om varför man spelar Bergman idag och vad han har att säga en ung publik bli viktiga ingredienser.

Sammanlagt ger vi 28 föreställningar under juli och augusti 2020.

Dollar av Hjalmar Bergman premiär 3 juli och spelas fram till 9 augusti

Regi: Lena Engqvist Forslund

Scenografi: Ebba Forstenberg

Maskör/kostymör: Agneta von Gegerfelt

Skådespelar, hittills besatta: Bodil Carr Granlid, Rune Jakobsson, Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss

Affisch: Ted Ström

 

Föreställningen spelas:           3 juli – 9 augusti 2020

Onsdag – fredag kl 19.00         Lördag kl 17.00        Söndag kl 15.00 

Priser:     Ordinarie: 370 kr     Stadravän: 290 kr     Ungdom: 160 kr (upp till 19 år)

 

 

Stadra Vinterscen 2020

För tolfte gången i rad ger vi, i februari, vår unika Stadra Vinterscen. I år heter vinteräventyret Gösta Berling på svag is. Föreställningarna ges lördagen 22 och söndagen 23 februari. Publiken kommer att få möta samma ensemble som gav Ispiruetter med Gustaf Fröding, den föregående vinterns stora framgång.

Selma Lagerlöfs bok är en av de stora litterära hållpunkterna i vårt land. På vår vinterscen vill ensemblen locka in publiken i hennes värmländska 1820-tal, det som Selma Lagerlöf beskrev med passion, vildhet, spänning, sorg och med stor glädje. Ingen generation tycks få nog av denna långdansen kring Lövens långa sjö.

Vinterscenen ramas in av marschaller, eldkasar och varm buljong i pausen. Det är en skönhetsupplevelse som får värma frusna februarisjälar.

Medverkande: Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss samt Barbro Järliden.

Föreställningen spelas:           22 & 23 februari 2020

                                                       Lördag  – Söndag kl 17.00        

Priser:     Ordinarie: 200 kr     Stadravän: 150 kr     Ungdom: 80 kr (upp till 19 år)