Flickan i Frack

En nyskriven pjäs av Agneta Pleijel fritt efter Hjalmar Bergmans roman

Hjalmar Bergmans roman Flickan i Frack kom ut 1925. Historien börjar med Katja Kock som till sin studentbal beställer nya kläder i Wadköpings elegantaste butik. För att få göra sig vacker, snygg och fri. Men Katjas drömmar blir slagna i spillror av hennes bistre far som bestämt avfärdar alla tankar om nya kläder. Det är istället Katjas bror Curry, känd i Wadköping som stadens stora snobb, som av fadern fått allt det han pekat på. Det är i denna stund som Katja lägger beslag på sin broders frack, klär sig som en man och går iväg på studentbalen. Skandalen är ett faktum. Och se, där i kulissen står Ludwig von Bathwyll som på sin grandiosa gård på landet ger Katja en fristad, vid en plats där kärlek växer samtidigt som den blandas med rungade missförstånd.

På Stadra Teater möts denna sommar två författarskap. Agneta Pleijels, som i sitt böcker så ofta skildrat vad det är att vara kvinna idag. Och Hjalmar Bergmans, Wadköpings och Bergslagens skildrare, som i denna friska roman och i många andra, lyfter fram starka, roliga och självständiga kvinnor.

Katja Kock, kanske inte visste vad hon satte igång med när hon drog på sig sin brors frack, men det var ju en hel del. Pleijels dramatiserade historia blir på Stadra mycket fritt och kärleksfullt berättat. Under juli och augusti ger vi en föreställning som är fylld med underhållande scener, med musik och dans, och där det blir rappt och roligt. Och naturligtvis, vår uppsättning kommer också handla om det bästa i människan – det där som kallas kärleken.

Affisch: Ted Ström                                                                                                               Foto: Dragan Popovic

Spelas 6 juli – 9 augusti onsdag – söndag
Biljettpriser:
350 kr – ordinarie pris
290 kr – Stadravän
160 kr – ungdom (t.o.m 19 år)

Föreställningen är ca 2 tim och 40 min ink. paus

 

I slutet av februari tänds åter våra eldar, våra marschaller och den magiska stämningen får sprida sig och ge liv över såväl Greckens frusna yta som Lilla scenens förföriska rum. I Landet Stadra förbereder vi oss som bäst för vår tionde upplaga av Stadra Vinterscen. I år blir det självklart med tema Bergman och våra två vinterföreställningar heter Herr Bergman, halka nu inte på isen.

Sång, musik, scenerna kommer utspela sig på vårt fiktiva Bergmans konditori i Nora. Vid borden slår sig Magnus Wetterholm, Eva Haldert och Lasse Forss ned för att mumsa. I servisen finns Katarina Widell som verkligen vet hur man häller upp en kopp kaffe och serverar en muffins.

Våra kvällar kommer att vara två värmande i senvinterns tid. I pausen blir det även en sprakande brasa inne i Sjöstugans stora rum. Kanske kommer ni även att höra hur det knäpper i isen, hur de gamla träden hälsar att våren snart ska komma, hur ljuset dröjer sig kvar. Stadra är magiskt, så även i ett vinterlandskap.

Föreställningen spelas på lilla scenen, ta på varma kläder! Varm buljong serveras i pausen.

24 februari kl 19.00
25 februari kl 17.00 

Priser:
Ordinarie: 200 kr
Stadravän: 150 kr
Ungdom: 80 kr (upp till 19 år)

Sånger av Jacques Brel

Encore, les chansons de Jacques Brel? Självklart, för ni förstår den här föreställningen har en lång och mycket speciell historia och som levt sitt liv sedan 1981. I vårt tycke är den såväl vacker, som drabbande, som berörande. Ett par timmar med plats för tårar och skratt, förlängtan och kärlek, där publiken får omslutas av en varm famn av fransk chanson. Det här är en föreställning med Magnus Wetterholm i sitt esse, som sjunger sin Brel med glöd, en föreställning med musikerna Anja Strautmanis på cello och Jonas Abrahamsson på flygel.
Garanti: du får gråta och du får skratta, du får njuta av text och musik som kommer att värma dig under lång tid framåt.

Spelas 17 augusti kl 19.00 och 18 augusti kl 18.00
Biljettpriser:
250 kr – ordinarie pris
200 kr – Stadravän
130 kr – ungdom (t.o.m 19 år)

Foto: Dragan Popovic

Det var den 17 november

Denna föreställning på Nora Teaterbiograf tar vid där Sånger av Jacques Brel avslutade säsongen på Stadra, där artisteri, lekfullhet och sann spelglädje fick ta plats. Så efter Brel blir denna teaterkonsert ett sätt för oss att berätta om livet, om kärleken, om svartsjuka, hämndbegär och överjordisk lycka. Precis som livet självt är.

Förutom Magnus Wetterholm, skådespelare, sångare och konstnärlig ledare på Stadra Teater, medverkar två ytterst eminenta musiker – Johan Graden och Niklas Sundén. Båda dessa musiker har spelat ihop med Rikard Wolff och följt denne store svenska artist på många tiljor. Johan var även med i Flickan i frack, sommarens succéföreställning på Stadra.

I Det var den 17 november får publiken ta del av roliga, smeksamma, oroande och storslagna sånger. Skrivna av Bengt Ahlfors, som har haft ett långt förflutet på Lilla Teatern i Helsingfors, en klassisk scen i denna stad. Vidare är det material från Holland, där kabaréscenen är rolig och fräck så man sätter i halsen, från Argentina med klassisk tango där hjärta och längtan griper tag på publiken samt material från Frankrike och USA.

Denna föreställning blir en ny resa från Stadra Teaters ymniga horn. Vi vill bjuda på en riktigt underhållande föreställning med två av Sveriges förnämligaste musiker och med en estradör i högform.

Spelas 17 november klockan 18.00 samt 18 november klockan 16.00 på Nora Teaterbiograf.

Biljetter

Biljetter säljes på Nortic.se och på Teaterfoajén i Nora, 0587-311305. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs vid Nora Teaterbiografs entré en timme innan föreställningen börjar.

 

Äldre föreställningar