Nyfiken på Hjalmar Bergman och Berlin

Pontus Plænge,

Skådespelare, Dramatiker, Regissör

Teatermannen Pontus Plænge kommer under kvällen på hans personliga vis att tala om Bergman, Farmor och om Swedenhielms. Vet ni till exempel om att i Bergmans pjäs så berättas det att Swedenhielm kommer från Nora. Det här blir en överraskningarnas kväll då oväntade berättelser kommer få liv. Vem är han ? Publiken får möta en regissör, dramatiker och en konstnärlig ledare på teater Shakespeare på Gräsgården i Vadstena. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 1990-1993 och har varit verksam som skådespelare på många teatrar, bland annat Stockholms Stadsteater, dalateatern, Turteatern, Radioteatern, Östgötateatern och Göteborgsoperan. På Östgötateatern har han bland annat dramatiserat och regisserat Farmor och vår Herre där Marika Lagercrantz spelade farmor. Pontus är medlem i Hjalmar Bergsamfundets styrelse.

Pontus Plænge, foto: Fotografica

Plats: Nora bibliotek, konsthallen

Onsdag 27 mars kl 18.30

Priser:     Ordinari: 100 kr          Stadravän 80 kr          Ungdom 50 kr ( upp till 19 år) 

Nyfiken på Hjalmar Bergman och Berlin

Ylva Eggehorn

Poet, Författare, Dramatiker, Psalmförfattare.  Från Blå Porten till Stadra sommarteater…..en teaterhistoria

Det är många som känner och tagit till sig hennes psalm. Var inte rädd? En text som gav stor tröst efter Estoniakatastrofen. Men Ylva Eggehorn är en författare som har så oerhört många fler strängar på sin lyra. Hon är en röst i radion, hon är en skönlitterär författare, en poet. Och hon har skrivit för Stadra Teater vid tre tillfällen förut: pjäsen Det ljufva tiden år 2006, Objudna gäster 2007 och 2008 dramatiserade hon Agneta Pleijels roman Kungens komediant för Stadra. Det här blir ett möte om teaterns villkor kontra stor poetisk skärpa. Det blir en historia som börjar på restaurang Blå Porten på Djurgården och som får löpa till årets uppsättning på Stadra. En teaterhistoria. 

Ylva Eggehorn, foto:Magnus Aronson.

 

Plats: Nora bibliotek, Konsthallen

Onsdag 3 april 18.30

Priser:     Ordinarie 100 kr        Stadravän 80 kr        Ungdom 50 kr ( upp till 19 år)                                                  

Nyfiken på Hjalmar Bergman och Berlin

Svante Weyler, 

Journalist, Bokförläggare. Berlin, Bergman och 20- talets Weimarrepublik.

Svante Weyler har varit Sveriges Radios korrespondent i Berlin och har därefter haft en brett arbetsfält inom förlagsbranchen, som chef för Norstedts förlag samt med sitt egna Weylers förlag. Hans röst hörs ofta, i olika sammanhang, där samhälle och kultur skildras och där han ständigt står upp för och skildrar mänskliga världen. För publiken blir Svante Weylers kväll en hisnande resa genom den mytomspunna staden Berlin, där det under 20-talet myllrade av liv, där dekadensen gav eko i världen, och dit människor sökte sig efter det stora kriget för att slå sig lösa och där konsten gjorde sina segertåg.

Svante Weyler, foto: Sofia Runarsdotter.

 

Plats: Nora bibliotek, Konsthallen

Onsdag 24 april 18.30

Priser:     Ordinari 100 kr     Stadravän 80 kr     Ungdom 50 kr ( upp till 19 år)

Hjalmar och vår Herre

Hjalmar och vår Herre en nyskriven musikalisk pjäs av Ylva Eggehorn.

Hjalmar Bergmans boktitel Farmor och vår Herre är bekant för många. Och den titeln ville vi låna till nya teaterfantasterier på Stadra. Så följ med in i vår nya berättelse, den fantasi om hur författaren Hjalmar Bergman möter gestalter och personer från ett omtumlande liv, i en historia där man aldrig kan veta vad mötena för med sig. Till och med Oscar Wilde kommer att dyka upp.

Med andrar ord, häng med till det heta Berlin år 1928. Hjalmar har just anlänt till ett hotellrum för att få lugn och ro kunna skriva på den nya boken. Åh, denna ständiga pengakamp jagar honom titt som tätt. Nu är han i världsstaden Berlin, där det finns ett sammelsurium av lockelser, en stad där det fria livet kan levas och med allt som hör till. Tiden på rummet blir något alldeles nytt för Hjalmar, som plötsligt får möta de gestalter som han skrivit. Är det möjligen demoner från hans inre. Och där finns även männen med sin farliga lockelse.

Stadra Teater uppsättning sommaren 2019, blir en berättelse där publiken får möta samma ensemble som spelade sommaren 2018. Det blir ett antal skådespelare och musiker som så sannerligen vill berätta en historia och som vill sjunga och dansa. Vi utlovar en underhållande, glädjefull och berörande uppsättning som kommer få handla om att älska, om drömmar och om att sträva, om livet och om allas vår stora längtar. 

Regi Karin Jonzon Parrot, Scenografi Ebba Forstenberg, Ljus Andreas Bernthsson, Kostym och mask Agneta von Gegerfeldt, Skådespelare och musiker, Bodil Granlid, Rune Jakobsson, Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss, aktörer från Unga Stadra, samt två musiker.

 

Föreställningen spelas:           5 juli – 11 augusti 2019  

Onsdag – fredag kl 19.00         Lördag kl 17.00        Söndag kl 15.00 

Priser:     Ordinarie: 370 kr     Stadravän: 290 kr     Ungdom: 160 kr (upp till 19 år)

 

 

 

      

        Kommer ni från Örebro och inte har bil, res med Kobolt Resor.

 

Stadra Sommarscen ”Hjalmar och vår Herre” 13 juli och 7 augusti