Hjalmar och vår Herre

En musikalisk berättelse om Hjalmar Bergman och Berlin

av Ylva Eggehorn.

Platsen är Berlin och året är 1928. Den något trötte författaren Hjalmar Bergman kommer in på ett hotellrum. Hans skrivarådra har börjat tryta – så nu är det fara å färde! Men på hotellet uppenbarar sig plötsligt flera hans vänner, såväl de han mött i verkliga livet som de som fötts i hans fantasi. I telefonen hörs hans förläggare Tor Bonnier, hans hustru Stina står plötsligt där på hotellet. Ja han får snart möta Joe Meng, Clownen Jac, Farmor, Boman, Julia Swedenhielm, Chefen fru Ingeborg, De oskrivna, för att nu inte tala om Oscar Wilde. För Hjalmar börjar en oförglömlig resa, fylld av såväl vingklippta gestalter som av skrivande vänner. Detta blir en historia som kretsar kring frågor om hur man finner lyckan, hur man kan hitta tillbaka till sig själv samt om att gå den slingriga stigen för att kanske lyckas bli tillfreds.

Ylva Eggehorn, en av Sveriges stora poeter och uppmärksammade författare, har skrivit tre pjäser till Stadra Teater förut. Nu har hon åter fattat pennan och skapat en berättelse åt oss som är fylld av humor, värme och visioner. Ni möter Hjalmar Bergman som söker lyckan. Frågan är om han kommer att finna den?

Som föregående sommar utlovar vi en föreställning med sång, musik och dans, en uppsättning med värmande humor och med många fantasieggande  roller. Kort sagt, ett nytt äventyr på Stadra.

Konstnärligt team: Manus: Ylva Eggehorn, Regi: Karin Jonzon Parrot,Scenografi: Ebba Forstenberg, Kostym och mask: Agneta von Gegerfelt, Ljusdesign: Andreas Berndtsson, Koreografi: Catrine Örman-Oskarsson, Producent: Renate den Hartog, Inspicient, tekniker och fotograf: Dragan Popovic.

Aktörer: Hjalmar Bergman: Magnus Wetterholm, Oscar Wilde: Sara Glaser, Ingeborg Baltzar och Stina Bergman: Bodil Carr Granlid, Joe Meng: Rune Jakobsson, Marta Boman: Eva Haldert, Hotellvärden och Jac Tracbac: Lasse Forss, De oskrivna: Måns Hammarström och Anton Hellberg, Julia Swedenhielm: Lovisa Carlsson, Agnes Bork: Neryse Klaassen, Unga Hjalmar Bergman: Filippa Persson, Städpatrullen: Theodora Källqvist och Hilda Svedbro, Piano: Erik Andersson, Fiol: Anna Johansson.

Affisch: Ted Ström

 

Föreställningen spelas:           5 juli – 11 augusti 2019  

Onsdag – fredag kl 19.00         Lördag kl 17.00        Söndag kl 15.00 

Priser:     Ordinarie: 370 kr     Stadravän: 290 kr     Ungdom: 160 kr (upp till 19 år)

 

 

 

Franskt:

Sånger av Brel, Piaf, Aznavour, Legrand, Bécaud och många fler

Vi kan nog påstå att direktörn på Stadra har blivit både omtyckt och uppmärksammad för föreställningen Sånger av Jacques Brel. Ni vet, Stadras franska äventyr med sånger och berättelser, en föreställning som varit såväl förförande som underhållande, som har gjort publiken både lycklig och rusig. 

Under två kvällar i augusti väntar nu något alldeles extra. Tillsammans med musikerna Jonas Abrahamsson piano, Anja Strautmanis cello och Gaia Pilossian fiol fortsätter estradören ett franskt äventyr med sånger av Edit Piaf, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Michel Legrand och många fler. Välkända klanger, berörande berättelser, älskade sånger, underhållande historier. Men det är ju klart, i den första akten värmer vi upp själen med Jacques Brels sånger. Les chansons française – encore. Ps: vi vet att Brel var från Belgien men franska var hans språk….

Onsdag 14 augusti och torsdag 15 augusti kl 19.00

Priser: Ordinarie: 250 kr   Stadra Vänner 200 kr   Ungdom 130 kr (upp till 19 år)    

Blod, mord och elände

Vi kan utgå från att det blir mustigt och kittlande för nerverna. Claes-Göran Wetterholm har gästat vår scen förr och givit publiken resor över hav och land i gastkramande berättelser. Nu gräver han ur djupet av svensk folktro och skildrar såväl skrömt som sanning. Med på scenen är folksångerskan Monika Söderberg, sång och cittra samt Peter Ulveby, dragspel. Monika sjunger skillingtryck som få andra! Hon är en avSveriges fina folksångerskor och känd i folkmusik-, trubadur- och tradjazzsvängen.

Med Claes-Göran Wetterholm, Monica Söderberg och Peter Ulveby

Fredag 16 augusti kl 19.00

Ordinarie 200:- Stadras Vänner 150:- Ungdomar under 19 år 100:-

GALAN UPPSKJUTEN!

Tekniska omständigheter gör att vi bestämt att skjuta på galan den 18 augusti kring FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna till ett senare tillfälle. Vi återkommer med information!

Gala kring FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna

Vi är ett tack skyldiga till Eleonor Roosevelt som verkade för att dessa deklarationer kom till. Kanske kan ni de redan, de kom ju på pränt 1948. Vi vill nu göra en gala kring dessa ”tillvarons byggstenar”. Efter förra årets Stadradeklaration vill vi tillsammans med artister och 30 barn avsluta säsongen med en fest. Förbered er på en eftermiddag fylld av barn, musiker, skådespelare, artister och konstnärer. Då vi vill ge liv, kropp och själ åt allt vad detta att vara människa är och kan få vara. 

Överskott efter våra utlägg går till en välgörenhetsorganisation. 

 

Berättelser vid brasans sken

Det var med upptäckten av silvret, ruvade norr om Hällefors, som Stadra bruks historia kunde börja skrivas. Låt oss ta dig i hand och börja på 1600-talet. 350 år senare är det teater och kultur som är vårt nya silver. Under fyra eftermiddagar ger vi vår tolkning av historien om en plats och ett bruk. Om en teater som nästan inte blev till då ett hus var på vippen att försvinna ut i sjön – men ändå räddades. Inramat av en sprakande brasa i Sjöstugan blir det här eftermiddagar i berättartraditionens anda.

Med Magnus Wetterholm

Lördag 5 och 12 oktober          Söndag 6 och 13 oktober kl 15.00

Ordinarie 200:- Stadras Vänner 150:- Ungdomar under 19 år 100:-

inklusive kaffe och kaka

Äldre föreställningar