
Arabia Felix- en upptäcksresa
Året är 1761. Kung Fredrik V av Danmark låter sända iväg en expedition med vetenskapsmän för att utforska ett fjärran Jemen, landet som kallas Det lyckliga Arabien. Med på resan är fem forskare och konstnärer och som genom sina rön nu ska göra Danmark stort, berömt och vida omtalat i hela den bildade världen. En av forskarna är den svenske Linnélärjungen Peter Forsskål, en man som på resan kommer få ge allt, till och med sitt eget liv för tron på en bättre värld. Upptäcktsresan varar i hela sex år men slutar därefter i sorg när fyra av de fem vetenskapsmännen dör av sjukdomar och umbäranden i detta fjärran land.
Arabia Felix är en bred fresk och musikteaterföreställning skriven av Stadras regissör Johan Bernander, som efter att i många år ha burit på idén till uppsättningen nu låter den få ta plats på våra tiljor. Musiken av Anders Ortman kommer att vara skön, kittlande och förförisk där bland annat ett stort antal sånger får leda oss in under en arabisk stjärnhimmel. Vi ger en föreställning där du som publik får hänföras och häpna, där du får drömma om när världen inte var färdigupptäckt, där tron på vetenskap, kunskap och framsteg fick vara våra ledstjärnor.
Ge oss din hand och låt oss få leda dig rakt in i den arabiska natten.
I media:
””Arabia Felix” är samtidigt en spännande äventyrsberättelse och en existentiell undersökning. Vad tjänar mitt lilla liv till om jag inte tror på någon evighet och inte kommer till nytta för andra? Utan stora utläggningar sänder föreställningen ut den frågan till publiken på ett starkt berörande sätt.” – SvD
”…det är en skicklig iscensättning. Som publik känner man riktigt vågornas rullningar, sjösjukan och skörbjuggen på skeppet Grönland. Vi drabbas av hettan från den arabiska solen, får känna dofterna av orientens kryddor och de tropiska sjukdomarnas svettningar. Allt förstärks av Anders Ortmans stämningsskapande musik och ljudeffekter, Märta Fallenius snygga scenografi, Kenny Nilssons suggestiva ljus, Mari Gasslanders tidstypiska kostymer och – inte minst – skådespelarnas engagerade inlevelseförmåga. Det är en dramatisk resa vi får följa med på.” – NA
Urpremiär: 7 juli kl 19.00
Spelperiod 7 juli – 20 augusti (onsdagar och torsdagar kl 19.00, lördagar 17.00 och söndagar 15.00)
Föreställningen är ca 2 tim 40 min lång inklusive paus
Ensemble
Peter Eriksson
Lasse Forss
Eva Haldert
Ellen Hennig
Rune Jakobsson
Gunilla Orvelius
Magnus Wetterholm
samt barn och ungdomar från Stadra scenskola
Manus & regi Johan Bernander
Musik Anders Ortman
Scenografi Märta Fallenius
Ljus Kenny Nilsson
Kostym Mari Gasslander
Mask Märta Gasslander
Inspicient Dragan Popovic
Producent My Larsson

Sånger av Jacques Brel
Med en premiär som en gång i tiden gick av stapeln på en krog i Malmö, direkt efter avslutad scenskola 1981, bär Magnus fortfarande med sig denna varma starka värld, den som är Brels universum. Sångerna varvas med underhållande historier, av sånt som händer på vägen under livets resa
Denna gång ger vi förställningen tillsammans med Jonas Abrahamsson, en musiker med många strängar på sin lyra och som bland annat varit kapellmästare åt Lill-Babs. Framför allt spelar han piano, men trakterar även dragspel. Jonas framträder för första gången på Stadra. Och in på scenen sätter vi en flygel för att ge hans spel lite extra air.
Därtill presenterar vi en bekant sedan många föreställningar tillbaka – cellisten Anja Strautmanis, utbildad på Musikhögskolan i Örebro. Anja har medverkat på sitt instrument i Kungens komediant, Vill ha dig och tillsammans vid Claes-Göran Wetterholms framträdande kring Titanic.
Det här blir en oförglömlig kväll, full av färg, värme och mystik.
Föreställningen är cirka 2 timmar och 15 minuter inklusive paus.
21 juli kl 19.00

Då svalorna häckar vid Grecken
Poeten, levnadskonstnären, författaren och akademiledamoten Lars Forssell fångar vårt sinne. Efter vår framgångsrika vinterföreställning Det snöar på Herr Forssell stämmer nu sommarens Stadraensemble upp med två fullständigt häpnadsväckande kvällar kring Lars Forssells sånger. Och detta på vårt egna franska kafé. Vi vill locka dig att i fantasin förflyttas till ett kafébord i Paris, där Forssell satt med Pär Rådström i slutet av 50-talet. Hans ord känns uppfriskande och angelägna idag och många kan för sitt inre höra när Ulla Sjöblom sjöng ”Jag står här på ett torg” eller Jan Malmsjö i ”Snurra min jord”. När världen känns platt och vi tvivlar på sanningen så är Forssells ord och toner en underbar resa in i fantasins värld. Det här blir en rolig kväll, som får explodera i toner och i ord, en kväll att bli lycklig av.
Medverkande: Magnus Wetterholm, Rune Jakobsson, Peter Eriksson, Gunilla Orvelius, Ellen Hennig, Eva Haldert, Lasse Forss. Vid pianot Matts Norman
Föreställningen är cirka 2 timmar och 15 minuter inklusive paus.
4 augusti kl. 19.00
18 augusti kl. 19.00

Norden - vårt hem på jorden
Vi har lyckats locka tre verkliga giganter till oss under denna kväll. Vår landshövding Maria Larsson som av kulturministern blivit utsedd till ordförande för Voxenåsen, Norges tackgåva till Sverige som för hjälpen under andra världskriget. Maria Larsson är ju också bekant för många såsom förutvarande äldreminister. Direktör Benny Marcel, chef för Nordisk Kulturfond i Köpenhamn, en man som känner alla och envar och är lika bekant med kronprinsessan som med kulturutskottets ordförande. Benny har ett förflutet i Örebro län som chef för Örebro konserthus och musiken i Örebro. Samt ytterligare en av länets celebriteter professor i måltidskonst, forne gästgivaren Carl Jan Granqvist.
Därtill medverkar Stadraensemblen med fantasieggande texter från hela Norden, det blir upptåg och det blir en kväll där publiken får något sant nordiskt att äta under föreställningens gång.
Medverkande: Maria Larsson, Benny Marcel, Carl Jan Granqvist, Gunilla Orvelius, Ellen Hennig, Magnus Wetterholm, Rune Jakobsson, Peter Eriksson, Eva Haldert, Lasse Forss.
11 augusti kl 19.00

Från min loge i en lagård
Det är en sen kväll på teatern. En skådepelare kommer ut i sin loge bubblande lycklig över de blommor han fått. Kan de möjligen vara från Alice? Ja, så tror han men blir smått besviken när han förstår att han tagit miste. Nu börjar istället hans fantasi och dröm om att lyckas locka Alice till hans teater och där få berätta om allt märkligt som hänt på dessa tiljor.
Här är berättelsen om mannen som önskade få träffa henne vars namn börjar på A, en historia om hur man kan dikta sitt liv, om teater, om roller, och allt märkligt som utspelar sig på Stadra i Bergslagen. Det är en föreställning där musiken har en viktig roll. Sångerna är med texter av örebrosonen Lars Wivallius, Ylva Eggehorn, Hjalmar Gullberg, Erik Axel Karlfeldt, Johan Henrik Kellgren och många många fler.
Föreställningen har producerats av Stadra Teater bland annat med stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Konstnärsnämnden och med benäget stöd av Örebro länsteater och Teater Martin Mutter.
25 augusti kl. 19.00
26 augusti kl. 17.00
(OBS: Föreställningen 24/8 är inställd!)