Fotograf: Mattias Wellander Löfgren

 

Barbara Wilczek Ekholm flyttade till Syrenparken i Saltsjöbaden sommaren 2022 efter 45 år som dans och rörelsepedagog vid Teaterhögskolan i Malmö. Syrenparken är ett 55+ boende och många som bor där har bott där länge och är idag äldre.

Tidigt fick hon idén att göra ett danskonstprojekt med sina grannar. Efter att ha arbetat ett helt yrkesliv med unga blivande skådespelare och deras kroppar ville hon pröva att arbeta med äldre. Hon ville lära känna sina nya grannar genom ett konstnärligt arbete. Det var så projektet Syrener i Rörelse kom till.

Gruppen utgjordes av 9 personer. Medelåldern av dansarna var 80 år.

På Syrenparken finns en stor och vacker rörelsesal. Där dansade vi och gjorde rörelseövningar till musik samtidigt som Felicia tog bilder.

Felicia Löwerdahl, projektets fotograf, är skådespelare och producent för Ö2 scenkonst, en teater i Stockholm. Barbara lärde känna henne under Felicias studier på Teaterhögskolan i Malmö.

Bland mängder av fotografier valde de ut ett 50-tal för att tryckas upp som canvastavlor. Genom att Barbara tillförde akrylfärg skapades en ny dimension av bilden, för att få fram kropparnas rörelser bättre, för att få bilderna att passa ihop med varandra, för att dansarna skulle glittra.

Barbara trivs bäst i projekt där flera konstarter samverkar. Hon är framförallt koreograf och har arbetat med scenisk rörelse i hela sitt yrkesliv. Hon förstår hur en rörelse kan förflytta sig framåt eller gå i relation med en annan. Även i bild. Hon gillar att skapa konst tillsammans med andra. Som man gör på teatern. Man träffas, samtalar kring processen, får nya idéer och utvecklas av varandra. Gruppen som Barbara arbetat med har träffats vid flera tillfällen och dessa möten har drivit projektet framåt.

De som ingått i projektet Syrener i Rörelse är Liliane Björklund, Katharina Kolmodin, Lilleba Lagerbäck, Jutta Otto, Ulla Fränckel, Ingela och Björn Ahlstedt, samtliga dansare, Felicia Löwerdahl fotograf samt Barbara Wilczek Ekholm, initiativtagare och ansvarig för projektet.

Namnet Syrener i Rörelse är inspirerat av boktiteln Berättelse om mitt liv i rörelse. Boken är en självbiografisk berättelse om Barbaras arbete på Teaterhögskolan i Malmö.

På Stadra visas bilderna för första gången utanför Syrenparken och deras naturliga habitat. Här i Bergslagen får bilderna tala för sig själva även om de ursprungligen är en del av ett större projekt.

Skriv gärna era namn och några ord i vår gästbok som ligger på glasbordet i Galleriet. Vill ni kontakta Barbara Wilczek Ekholm går det bra att ringa 0733-861953 eller maila på babawilczek@gmail.com.

Bilderna visas i Galleriet intill kafé Paradiset samma dagar som Stadra Teater ger sommarens föreställning Jordens Oro Viker, från den 30 juni till 13 augusti. Se spelplan för dagar, utställningen öppnar en timme innan föreställningen.