Eugen Onegin …on Ice 2014

STADRA TEATER – VINTERSCEN 2014

EUGEN ONEGIN …ON ICE

"Lilla scenen i vinterskrud"

14-15 mars 2014 klockan 19.30

Berättarföreställning Eugen Onegin …on Ice  

Medverkande:
Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss

Plats: Lilla scenen.

…ON ICE – FÖR SJÄTTE ÅRET

Det började en vinternatt 2009 ute på Greckens is. Med släde, eldkasar, facklor och vargtjut.

Vi döpte evenemanget till Selma on Ice för vi gav en extraordinär kväll med bland annat Selma Lagerlöfs Gösta Berglings saga.
Det blev som en vinternatt tagen direkt ur boken, fast publiken hade Stadra Herrgård som fond.

År 2014 bjuder vi in till

Eugen Onegin …on Ice

Det hände sig en gång i det gamla Ryssland…

Kom, låt oss få föra dig tillbaka till 1820-talet och till Sankt Petersburg. I staden bor och lever en dandy och en adelsman vid namn Eugen Onegin. Han lever i sus och dus, i en tomhet där han har svårt att hitta mål och mening i sitt liv.

Plötsligt får Onegin ärva ett gods ute på landet av sin farbror, dit han flyttar. I trakten bor poeten Vladimir Lenskij som Onegin snart blir god vän med. Vladimir är sedan förut förlovad med Olga Larina, syster till Tatiana Larina.

Under en bal blir Tatiana passionerat förälskad i Onegin. Men han avvisar henne bryskt. Onegin börjar istället, helt obetänksamt att flirta med Olga.
Vår poet Vladimir tar illa vid sig, blir sårad av detta uppförande, likaså blir han dödligt svartsjuk. Han utmanar Onegin på duell för att rädda äran. Onegin antar utmaningen. De möts. Vladimir blir dödad. Onegin måste ge sig av därifrån.

Det går ett antal år. Tatiana har gift sig med en förmögen man i St. Petersburg. Onegin, som fört en kringflackande tillvaro inviteras till en stor fest, ovetandes att det är hemma hos Tatiana. Han har svårt att känna igen henne. Åren har förändrat Tatiana.
När han till slut förstår vem det är blir han djupt förälskad i den gifta Tatiana. Onegin erkänner till slut sin kärlek till Tatiana. Men denna gång är det han som blir avvisad.

Diktverket, versromanen om Eugen Onegin av Alexandr Pusjkin är uppbyggt av 389 strofer med jambisk tetrameter, i åtta kapitel.
Liksom sonetten är den uppbyggd med fjorton jambiska rader i varje strof. Den publicerades 1823-1831.
År 1823 skrev Pusjkin till furst Vjazwmiskij: – Jag skriver nu – inte en roman, utan en roman på vers och det är en satans skillnad.

Pusjkin är en av de mest älskade av Rysslands poeter och författare. Under sitt liv, som ett tredje generationens invandrarbarn (han hade påbrå från Eritrea) fick han uppleva såväl societetslivet i St. Petersburg som en förvisning från staden.
Under landsflykten kom han bland annat till Krimhalvön 1823 och till staden Bachtjisaraj där han skrev dikten Springbrunnen i Bactjisaraj, en dikt som blev lika älskad som Eugen Onegin.

Tidigare föreställningar Stadra Teater – vinterscen

Shakespeare on Ice – 2012  |  Hjalmar S on Ice – 2010

<<Tillbaks till vinterscen