2020 Dollar

Dollar (uppskjuten)

Se redovisningen för 2020 här

Kära publik,

Sommaren 2020 blev för oss som för alla andra mycket annorlunda. Vår önskan att ge Hjalmar Bergmans komedi Dollar var inte möjlig att genomföra. Vi har nu siktet inställt på att den kommer sättas upp sommaren 2021 på Stadra Teater.

På vår teater har det likafullt varit full aktivitet. Dels har vi producerat 25 filmer, som blivit till en bred palett om Stadra Teater. Skratt, berättelser, artister, sång. Länken till filmerna, som nu ligger på youtube hittar du här nedan på hemsidan.

Vår längtan efter er i publiken har varit ofantligt starkt. Det har gjort att vi har repeterat Ylva Eggehorns nyskrivna monolog Det kom så mycket emellan, för att äntligen få möta en publik. Sommarens repetitioner har nu gjort att vi är beredda att börja spela föreställningen 29 oktober för att sammanlagt ge 24 föreställningar i oktober, november och början av december. Det här blir ett exklusivt tillfälle för publiken att möta en teaterföreställning, då vi för tillfället enbart spelar för tio personer per gång. Föreställningen spelas på vår experimentscen i Nora som vi kallar för Bergslagens minsta teater. Den ligger på Storgatan mitt inne i Nora, till vänster på gatan som leder ner mot sjön. Se vidare information längre fram.

Föreställningar på Stadra Teater 2020

Under sommaren 2020 kommer vi ha fyra olika konstnärliga ingångar för att låta Stadra Teater förbli levande och för att synliggöra platsen Stadra. Vi tänker också framåt….

  • Vi kommer att skicka ett antal olika hälsningar från oväntade platser till publiken. Det kan vara från sjön, i en gammal vagn, från en jordkällare eller från en vind. Allt för att skapa merkänsla för er i publiken. Tittare kommer att få möta många av våra medarbetare. Vi lägger främst ut på fb men även genom nyhetsbrev.
  • Vi kommer att börja repetera höstens stora satsning – den nyskrivna monologen Det kom som mycket emellan. Med Ylva Eggehorns poetiska pjäs blir detta invigningen av Bergslagens minsta teater, vår lilla scen i Stadras Foajé i Nora. Publiken möter en man som vill göra allt för att röja upp i sitt liv – men det kom så mycket emellan. Och minnet av kärleken får tiden att stanna. Berörande, rolig, visionär.
  • Vi påbörjar arbetet med vår jubileumsbok Stadra Teater 25 år. Den ska komma ut till 2023, vara sprängfylld med vackra bilder och minnesvärda foton. Svårigheterna för oss är ju att välja bland alla tusentals stannade ögonblick som berättar om allt som skett på denna scen och vid denna plats. Vi hoppas få med texter av många namnkunniga personer som på olika sätt varit knutna till Stadra. Denna bok avser att vara Till lust och till fägring, en glädjefull bok att lägga fram på bordet för njutning och att bli varm av.

Det kom så mycket emellan

 

Som öppningsföreställning på Bergslagens minsta teater presenterar Stadra urpremiären av Ylva Eggehorns nyskrivna monolog Det kom så mycket emellan. Alldeles invid torget i Nora slår vi nu upp portarna för en experimentscen i det verkligt lilla formatet!

För ett år sedan tillfrågade teatern Ylva Eggehorn om hon inte utifrån egen lust och längtan ville skriva en monolog för vår teater. Det dröjde inte länge innan hon svarade ja och hennes process började. Torsdagen 29 oktober går ridån upp för föreställningen, och detta på en scen med en meter i scendjup och två meter i scenöppning.

När ridån går upp får publiken möta Christer, som gett sig in i sin garderob för att rensa upp i sitt liv. Och även söka efter de där noterna med musiken som ständigt ringer i hans öron. Tyvärr blir han ideligen förhindrad att göra det han ska, för hela tiden kommer det så mycket emellan. Mitt i allt letande och i all röra, närmar han sig den sköra punkt där det går att möta sig själv. Nu kan hans bästa vän nästan träda fram och minnet av den stora kärleken får bli stark.

Pjäsen utspelar sig under 50 minuter och blir till en berättelse om att finna nycklar till sitt liv och sina minnen.

Hos provpubliken har uppsättning skapat stor igenkänning och lockat till många värmande skratt, ja till en befriande känsla i både mage och hjärta. På samma sätt som när man känner att livet, själva livet, finns precis här och nu.

Författare:    Ylva Eggehorn

Regi:              Rune Jakobsson

Scenografi:   Märta Fallenius

Ljus/foto:      Dragan Popović

Sufflös:          Eva Haldert

Teknik:          Renate den Hartog

I rollen som Christer:       Magnus Wetterholm


Föreställningen spelas: 29 oktober – 5 december 2020

Torsdag och fredag kl 19.00    –     Lördag kl 14.00 och kl 17.00  

Ordinarie 250:-    Stadras Vänner 200:-    Ungdomar under 19 år 100:-

Foto: Anders Nord & Dragan Popović
Affisch: Dragan Popović

 

 

Guidade turer i Landet Stadra

 

Välkomna till Stadra herrgård och Stadra Teater med dess vackra omgivningar. Här får själen syre och här kan man njuta av en sinnlig och trolsk plats i Bergslagen.

Under tisdagar och torsdagar i juli guidar Stadras konstnärlige ledare Magnus Wetterholm på kända och okända platser på Stadra. Genom olika berättelser får den gamla bruksherrgården, byggnadsminnesförklarad sedan 2007, så ges liv och berättelser med sanning som utgångspunkt men med kryddade historier fantasin.

Följ med runt i parken bland våra skulpturer, känn hur det är att beträda vår scen, kanske vi tar en tur till det mystiska kostymförrådet, troligtvis ser vi Badhuset, det bedårande huset invid sjön Greckens strand. Stadra är en pärla där himmel och sjö möts i ljusblått.

Alla tisdagar och torsdagar i juli klockan 16.00

Guidning med vackert uppdukat kaffebord 200:- 

Biljetter genom: Stadras Foajé 0587-311 305 – Nora turistbyrå – www.nortic.se 

Ungefär 1 timme och 15 minuter.
Affisch & foto: Dragan Popović

Stadra Vinterscen 2020

 

För tolfte gången i rad ger vi, i februari, vår unika Stadra Vinterscen. I år heter vinteräventyret Gösta Berling på svag is. Föreställningarna ges lördagen 22 och söndagen 23 februari. Publiken kommer att få möta samma ensemble som gav Ispiruetter med Gustaf Fröding, den föregående vinterns stora framgång.

Selma Lagerlöfs bok är en av de stora litterära hållpunkterna i vårt land. På vår vinterscen vill ensemblen locka in publiken i hennes värmländska 1820-tal, det som Selma Lagerlöf beskrev med passion, vildhet, spänning, sorg och med stor glädje. Ingen generation tycks få nog av denna långdansen kring Lövens långa sjö.

Vinterscenen ramas in av marschaller, eldkasar och varm buljong i pausen. Det är en skönhetsupplevelse som får värma frusna februarisjälar.

Medverkande: Magnus Wetterholm, Eva Haldert, Lasse Forss samt Barbro Järliden.

Föreställningen spelas:           22 & 23 februari 2020

Lördag  – Söndag kl 17.00        

Priser:     Ordinarie: 200 kr     Stadravän: 150 kr     Ungdom: 80 kr (upp till 19 år)

Foto: Anders Nord

 

Stadra Teater bjuder in till en eftermiddag om Johan Olof Wallin

 

På Stadra blev han efter studenten år 1798 anställd som informator åt brukspatronparet Hedblads barn. Han kom från Stora Tuna och Falun. Han fortsatte till Västerås. Han blev domprost, biskop och var bland mycket annat medlem i Svenska Akademien och Vetenskapsakademien. Han kallades för Davidsharpan från Norden, och var känd som mannen med den klingade stämman. Johan Olof Wallin är värd att uppmärksamma!

Detta var romantikens tidevarv och Wallin sägs med egna händer ha grävt ut en skrivargrotta i skogen, en bit från gården. Här fick han möjlighet att skriva och här kunde han möta gårdens dotter Jeanette som han enligt sägnen var hemligt förlovad med.
För att uppmärksamma Wallin och hans tid på Stadra ger vi vår Wallindag. I år är det 241 år sedan han föddes 15 oktober. Och det är 200 år sedan han släppte sin berömda psalmbok.

Vi rekommenderar att ni har rejäla skor eller stövlar och att ni är varmt klädda. Vi utlovar en alldeles extraordinär upplevelser under en dryg timme. Vid denna historiska plats kan träden och naturen vara med och sjunga Wallins lov, liksom deltagarna kan stämma upp i någon av hans berömda psalmer. Vi börjar redan 17.30 då mörkret därefter börjar att falla. Välkomna!

Torsdag 15 oktober 17.30 Stadra Teater Gyttorp

 

Berättelser vid brasans sken

 

Hösten inbjuder till både brasa och berättelser. Föregående års framgång, då publik samlades i Stadras Sjöstuga, för att lyssna till berättelser fortsätter vi även med i år under två gånger i oktober.

En berättelse har ju som grund ett sant stoff, men den kan inbjuda till att förstärka, försköna och förföra. Det här är ju något som ligger varmt om hjärtat för årets två berättare – Eva Haldert och Magnus Wetterholm.

Eva Haldert har en lång erfarenhet med att ge stoff och liv åt händelser och åt vad människor har kunnat hitta på. Hennes värme och humor genomsyrar allt och blir till de sköna trådar som bara hon kan spinna. Magnus Wetterholm, med bakgrund även som estradör och underhållare får bli Evas manlige sparringpart.

Så, låt dig ledas ut på en resa i ett landskap av historier och berättelser.

I priset inkluderar vi kaffe och goda bakverk.

Söndag 11 och 18 oktober kl 15.00

Ordinarie 200:-    Stadras Vänner 150:-    Ungdomar under 19 år 100:-

inklusive kaffe och kaka

Foto: Björn Öringbäck