2017 Arabia Felix

Affisch: Ted Ström

Arabia Felix är en bred fresk och musikteaterföreställning skriven av Stadras regissör Johan Bernander

Klicka för att läsa redovisningen

Året är 1761. Kung Fredrik V av Danmark låter sända iväg en expedition med vetenskapsmän för att utforska ett fjärran Jemen, landet som kallas Det lyckliga Arabien. Med på resan är fem forskare och konstnärer och som genom sina rön nu ska göra Danmark stort, berömt och vida omtalat i hela den bildade världen. En av forskarna är den svenske Linnélärjungen Peter Forsskål, en man som på resan kommer få ge allt, till och med sitt eget liv för tron på en bättre värld. Upptäcktsresan varar i hela sex år men slutar därefter i sorg när fyra av de fem vetenskapsmännen dör av sjukdomar och umbäranden i detta fjärran land.

Arabia Felix är en bred fresk och musikteaterföreställning skriven av Stadras regissör Johan Bernander, som efter att i många år ha burit på idén till uppsättningen nu låter den få ta plats på våra tiljor. Musiken av Anders Ortman kommer att vara skön, kittlande och förförisk där bland annat ett stort antal sånger får leda oss in under en arabisk stjärnhimmel. Vi ger en föreställning där du som publik får hänföras och häpna, där du får drömma om när världen inte var färdigupptäckt, där tron på vetenskap, kunskap och framsteg fick vara våra ledstjärnor.

Ge oss din hand och låt oss få leda dig rakt in i den arabiska natten.

Galleri från föreställningen Arabia Felix

Foto: Dragan Popovic

Arabia Felix i media

””Arabia Felix” är samtidigt en spännande äventyrsberättelse och en existentiell undersökning. Vad tjänar mitt lilla liv till om jag inte tror på någon evighet och inte kommer till nytta för andra? Utan stora utläggningar sänder föreställningen ut den frågan till publiken på ett starkt berörande sätt.” – SvD

”…det är en skicklig iscensättning. Som publik känner man riktigt vågornas rullningar, sjösjukan och skörbjuggen på skeppet Grönland. Vi drabbas av hettan från den arabiska solen, får känna dofterna av orientens kryddor och de tropiska sjukdomarnas svettningar. Allt förstärks av Anders Ortmans stämningsskapande musik och ljudeffekter, Märta Fallenius snygga scenografi, Kenny Nilssons suggestiva ljus, Mari Gasslanders tidstypiska kostymer och – inte minst – skådespelarnas engagerade inlevelseförmåga. Det är en dramatisk resa vi får följa med på.” – NA

Urpremiär: 7 juli kl 19.00
Spelperiod 7 juli – 20 augusti (onsdagar och torsdagar kl 19.00, lördagar 17.00 och söndagar 15.00)
Föreställningen är ca 2 tim 40 min lång inklusive paus

Ensemble
Peter Eriksson
Lasse Forss
Eva Haldert
Ellen Hennig
Rune Jakobsson
Gunilla Orvelius
Magnus Wetterholm
samt barn och ungdomar från Stadra scenskola

Manus & regi Johan Bernander
Musik Anders Ortman
Scenografi Märta Fallenius
Ljus Kenny Nilsson
Kostym Mari Gasslander
Mask Märta Gasslander
Inspicient Dragan Popovic
Producent My Larsson

 

Sånger av Jacques Brel

Magnus Wetterholm, med ett långt förflutet som sångare av Brels odödliga chansoner, framträder åter i den bejublade föreställningen Sånger av Jacques Brel. Denna föreställning är en äventyr genom 15 av Brels chansoner, det är ett par timmars resa där ni får hålla kärleken, döden, längtan, drömmar, humor och befriande sorg i handen. Några av de stora sångerna, såsom Amsterdam, Ne me quitte pas, De gamla, Mathilde är med.

Med en premiär som en gång i tiden gick av stapeln på en krog i Malmö, direkt efter avslutad scenskola 1981, bär Magnus fortfarande med sig denna varma starka värld, den som är Brels universum. Sångerna varvas med underhållande historier, av sånt som händer på vägen under livets resa

Denna gång ger vi förställningen tillsammans med Jonas Abrahamsson, en musiker med många strängar på sin lyra och som bland annat varit kapellmästare åt Lill-Babs. Framför allt spelar han piano, men trakterar även dragspel. Jonas framträder för första gången på Stadra. Och in på scenen sätter vi en flygel för att ge hans spel lite extra air.

Därtill presenterar vi en bekant sedan många föreställningar tillbaka – cellisten Anja Strautmanis, utbildad på Musikhögskolan i Örebro. Anja har medverkat på sitt instrument i Kungens komediant, Vill ha dig och tillsammans vid Claes-Göran Wetterholms framträdande kring Titanic.

Det här blir en oförglömlig kväll, full av färg, värme och mystik.

Föreställningen är cirka 2 timmar och 15 minuter inklusive paus.

 

Då svalorna häckar vid Grecken

– en sommarnattskabaré kring Lars Forssell

Poeten, levnadskonstnären, författaren och akademiledamoten Lars Forssell fångar vårt sinne. Efter vår framgångsrika vinterföreställning Det snöar på Herr Forssell stämmer nu sommarens Stadraensemble upp med två fullständigt häpnadsväckande kvällar kring Lars Forssells sånger. Och detta på vårt egna franska kafé. Vi vill locka dig att i fantasin förflyttas till ett kafébord i Paris, där Forssell satt med Pär Rådström i slutet av 50-talet. Hans ord känns uppfriskande och angelägna idag och många kan för sitt inre höra när Ulla Sjöblom sjöng ”Jag står här på ett torg” eller Jan Malmsjö i ”Snurra min jord”. När världen känns platt och vi tvivlar på sanningen så är Forssells ord och toner en underbar resa in i fantasins värld. Det här blir en rolig kväll, som får explodera i toner och i ord, en kväll att bli lycklig av.

Medverkande: Magnus Wetterholm, Rune Jakobsson, Peter Eriksson, Gunilla Orvelius, Ellen Hennig, Eva Haldert, Lasse Forss. Vid pianot Matts Norman

Föreställningen är cirka 2 timmar och 15 minuter inklusive paus.

4 augusti kl. 19.00
18 augusti kl. 19.00

Norden – vårt hem på jorden

Det finns de som hävdar att vi istället för EU ska bilda en nordisk union. Skulle det kunna vara något? Vi söker vår trygghet och vi söker vårt hem. I en orolig värld är det alltfler som lovprisar Norden, de värden som Norden står för och den gemenskap som vi känner här invid våra breddgrader. Varför låter Jussi Björlings stämma så speciell, varför kan vi känna igen oss i musik av Grieg, varför finns det nordiska organisationer, hur har vi det med vår längtan och med vår melankoli. Vad är det att bo häruppe där björkarna susar.

Vi har lyckats locka tre verkliga giganter till oss under denna kväll. Vår landshövding Maria Larsson som av kulturministern blivit utsedd till ordförande för Voxenåsen, Norges tackgåva till Sverige som för hjälpen under andra världskriget. Maria Larsson är ju också bekant för många såsom förutvarande äldreminister. Direktör Benny Marcel, chef för Nordisk Kulturfond i Köpenhamn, en man som känner alla och envar och är lika bekant med kronprinsessan som med kulturutskottets ordförande. Benny har ett förflutet i Örebro län som chef för Örebro konserthus och musiken i Örebro. Samt ytterligare en av länets celebriteter professor i måltidskonst, forne gästgivaren Carl Jan Granqvist.

Därtill medverkar Stadraensemblen med fantasieggande texter från hela Norden, det blir upptåg och det blir en kväll där publiken får något sant nordiskt att äta under föreställningens gång.

Medverkande: Maria Larsson, Benny Marcel, Carl Jan Granqvist, Gunilla Orvelius, Ellen Hennig, Magnus Wetterholm, Rune Jakobsson, Peter Eriksson, Eva Haldert, Lasse Forss.

11 augusti kl 19.00

 

Från min loge i en lagård

-Sånger från landet Stadra

Det är en sen kväll på teatern. En skådepelare kommer ut i sin loge bubblande lycklig över de blommor han fått. Kan de möjligen vara från Alice? Ja, så tror han men blir smått besviken när han förstår att han tagit miste. Nu börjar istället hans fantasi och dröm om att lyckas locka Alice till hans teater och där få berätta om allt märkligt som hänt på dessa tiljor.

Här är berättelsen om mannen som önskade få träffa henne vars namn börjar på A, en historia om hur man kan dikta sitt liv, om teater, om roller, och allt märkligt som utspelar sig på Stadra i Bergslagen. Det är en föreställning där musiken har en viktig roll. Sångerna är med texter av örebrosonen Lars Wivallius, Ylva Eggehorn, Hjalmar Gullberg, Erik Axel Karlfeldt, Johan Henrik Kellgren och många många fler.

Föreställningen har producerats av Stadra Teater bland annat med stöd av Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Konstnärsnämnden och med benäget stöd av Örebro länsteater och Teater Martin Mutter.

25 augusti kl. 19.00
26 augusti kl. 17.00
(OBS: Föreställningen 24/8 är inställd!)

– föreläsningsserie i april

Vår serie för att odla nyfikenhet är ju uppladdning inför sommarens föreställning. 7 juli har vi premiär på Arabia Felix – en musikteaterföreställning som tar sin början i upplysningens och tryckfrihetens tidevarv. Under våra aprilkvällar kommer de mest intressanta, de mest hisnade och häpnadsväckande berättelserna nå era öron. Det här är en resa in i det fantastiska 1700-talet.

I samarbete med Nora Bibliotek och ABF.

5 april: Lars Sjöberg
Resenärerna till Ostindien
Lars Sjöberg är konsthistoriker och före detta intendent vid Nationalmuseum. Han anses vara expert på 1700-talsinredning och samlar på herrgårdar från 1700-talet. Tillsammans med sin hustru Ursula har han skrivit en bok om dom spännande resorna till det fjärran Kina med Ostindiska Kompaniet.

19 april: Carina Lidström
Förnuft och paradisdrömmar: Om vetenskap och resor i det svenska 1700-talet
Carina Lidström är docent i litteraturvetenskap och lektor vid Örebro universitet. Hennes nuvarande forskning rör äldre litterär sakprosa och svenska resenärers reseberättelser.

26 april: Dick Harrison
Bland sjörövare, slavhandlare och botaniker. Svenskar i Nord- och Västafrika på 1700-talet
Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet, skribent för Svenska Dagbladet och författare till en mängd litterära verk om allt från slaveriets historia till Birger Jarl.

Pris: 90 kr
Föreläsningarna hålls på Nora Bibliotek kl 18.30 respektive datum.
Biljetter bokas genom Teaterfoajén i Nora 0587-3113 05 eller info@stadrateater.se


Öden som berör

med Claes-Göran Wetterholm och hans själsfränder
Vad ödet makt förmår göra med våra liv går ju att fundera kring både en och två gånger. Claes-Göran Wetterholm, en av våra verkligt framträdande gäster på Stadrascenen, återkommer i år med tre vänner som alla har stora berättelser kring hur livet, resan, havet, kan förändra våra liv. Publiken får möta Roswitha Kempe och hennes berättelse om att fly över havet från DDR. Därefter Rolf Sörman om hur han klarade sig på havet den natten när Estonia gick under. Och efter paus får publiken möta Eric Kently, och ta del av en berättelse om att befinna sig på havets yra och sedan dyka 4000 meter ner – till Titanic. Det här blir en kväll när publiken får bli djupt berörd, när vi ger plats för både tårar och sorg samt för ett befriande skratt.

Medverkande: Claes-Göran Wetterholm, Roswitha Kempe, Rolf Sörman och Eric Kentley

Evenemanget är cirka 2 timmar och 20 minuter långt inklusive paus.

14 juli kl 19.00

Stadradeklarationen till stöd och vägledning för ett värdigt liv

I Landet Stadra vill vi ge människan möjlighet att få växa fritt. Här är var människa betydelsefull och här ger vi tankar fritt spelrum åt var och en. Då vi arbetar med kultur och skapande tror vi på kraften i ett kreativt tänkande. Samtidigt oroas vi av tidens många tecken som skapar sår, oro och förtvivlan hos så många. Vi önskar veta mer vad begreppet demokrati står för, i tider när möjligheten för demokrati som utgångspunkt för vårt samhälle inte längre är självklart. Vi inviterar några viktiga nutida röster och betydelsefulla aktörer att hålla egna anföranden samt tillsammans ge förhoppning och vision om vad det värdiga livet ska få innebära för alla i såväl Landet Sverige som Landet Stadra. Vi kommer att samla Guds talesman, Kungens talesman, etikens förespråkare och kulturens röst till en dag som får mynna ut i drömmen om det värdiga livet där människan sätts i fokus.

Onsdag 8 augusti kl 17.00 – FRI ENTRÉ. Begränsat antal platser! Reservera plats hos Teaterfoajén 0587 311305 / info@stadrateater.se

Claes-Göran Wetterholm om ångaren Per Brahes sorgliga öde – John Bauers tragiska bortgång på Vätterns Vilda vatten

Återigen kan vi på Stadra Teater stoltsera med att Claes-Göran Wetterholm gör en av sina magiska kvällar om fartyg, haven, mänskliga öden och drömmar om ett bättre liv. I år får publiken ta del av den katastrof som fortfarande lever kvar i vårt medvetande, den där hemska kvällen då Vätterns stormiga vågor slukade alla passagerare och besättningsmän ombord på Ångaren Per Brahe, och förde dem ner till den mörka botten utanför Hästholmen. Och självklart kommer det att handla om John Bauer, hans hustru och son, som var några av passagerarna och som anträtt en resa till ett nytt liv. Alla fick de sätta livet till.

Under kvällen medverkar även Carina Anderson på sång och Peter Ulfveby på dragsspel.

10 augusti kl 19.00
Biljettpriser:
200 kr – ordinarie pris
150 kr – Stadravän
80 kr – ungdom (t.o.m 19 år) 
[/et_pb_blurb]

I år har ni möjlighet att se våra ”småstjärnor”, våra ”småsvalor” som snart är flygfärdiga. Ni som varit på Stadra Teater har fått följa dem från barn till ungdomar. Anton Hellberg har skrivit sin tredje pjäs, denna gång för Stadra. Det är en familjeföreställning som utspelar sig på ett sommarkollo. Med förvecklingar, intriger, sorg, livsglädje, sång och musik. Bäverligans sommarkollo är en pjäs att bli glad åt, en familjeföreställning där barn från fyra år och uppåt tillsammans med föräldrar och far och morföräldrar får njuta av Stadra när det är som bäst.

Regi av Magnus Wetterholm. Produceras med stöd av Stiftelsen Längmanska Kulturfonden och Prinsessan Margaretas Minnesfond

Spelas 11 augusti kl 17.00 samt 12 & 19 augusti kl 15.00
Biljettpriser:
100 kr – ordinarie pris
80 kr – Stadravän
50 kr – ungdom (t.o.m 19 år)