Haren och Vråken
Klicka på bilden för att ser redovisning 2022
Haren och vråken med Lars Forssell
Med Lars Forssell pjäs Haren och Vråken ger Stadra Teater denna sommar en rik och fyllig uppsättning – med stor ensemble, mycket kostym och med Bellmans välkända musik. En pjäs att leva sig in i, bli glad av och känna stark med.
Pjäsen Haren och vråken utspelar sig på och kring Ulla Winblads värdshus, i pjäsen beläget vid Haga utanför Stockholm, och allt tilldrar sig under ett historiskt datum, den 19 augusti 1772. Men utan aningar om denna dags stora betydelse lever rollerna bitvis obekymrat vidare sina vanliga liv. Denna dag förändras ju mycket i Sverige. Kung Gustaf III genomför sin statsvälvning och griper själv makten från de ständigt stridande partierna Hattarna och Mössorna, Frihetstidens trätobröder. Alla dessa händelser ligger som ett dovt ackord över allt som sker mellan gestalterna under hela pjäsen.
I väntan på att Ullas värdshus ska öppna möter publiken först Gubben och Gumman, detta trätande par som ideligen missförstår varandra. Gestalt efter gestalt dyker upp och publiken möter högt och lågt, från hovsektern Bellman till urmakare Fredman, från general Piper till den fule fisken kapten Rytterstjärna, stortjuven Guntlack, innan Lasse-Maja den gång i tiden den mest kända stortjuven i Sverige. Här gör den urfattige baron Silvergrå ett misslyckat frieri allt medans hans betjänt storögt ser på, Kalle och Karna kommer vandrandes från Dalarna och gör entré. Och så tillslut, där står självaste Ulla Winblad på trappan, beredd att till varje pris försvara sin dotter Anna Brittas heder, om hon så ska skjuta av med sitt gevär. För Ulla vet vad livet har att säga, hon har ju en gång flytt den stora staden Stockholm, med all sin smuts och sitt elände, staden med sina hela 72.000 invånare.
Pjäsen utspelar sig på tre ställen. Utanför Ullas värdshus, kring en stor utflykt med matsäckskorgar och mat och dryck samt sist inne på själva värdshuset. I denna Bellmans värld fylld av poesi, så finns här ett Haga, man kan nästan tro att det är parken i Stadra. Och publiken möter överallt människor som längtar, som hoppas och som drivs av starka känslor. I Haren och vråken finns självklart plats för mycket glädje och skratt men den slutar med ett rivande sår, ja med en enda stor förskräckelse. Som alltid i Forssells värld finns ljus och mörker, humor och värme, han skapar en värld där såväl tragedin som komedin kan samsas för att gå hand i hand.
Flera medverkande från föregående år kommer tillbaka även denna sommar. Lena Engqvist Forslund, som regisserade succén Dollar, kommer svinga sitt regispö över alla. Likaså Agneta von Gegerfelt som ansvarar för kostym och mask. Anders Ortman, en älskad musiker som vi gett namnet Stadras Mozart kommer att arrangera musiken och därmed ännu en gång skapa vidunderliga klanger att fyllas av.
På scenen möter publiken såväl bekanta som nya ansikten. Caroline Rauf, förra årets hejdlösa Julia Johnstone från Amerika, kommer att spela Ulla Winblad. Stadras ankare Rune Jakobsson ikläder sig rollen av Fredman och Stadras ledare, med ett klappande hjärta för denna teater, Magnus Wetterholm blir general Piper. Bland nya ansikten märks Martin Preilser som Rytterstjärna, Isabelle Moreau som Guntlack och Jonas Hedlund som Bellman. Se vidare rollistan här nedan.
Speltid: ca 3 timmar inklusive paus
Konstnärligt team:
Lars Forssell – Manus
Lena Engqvist Forslund – Regi
Anna Westman – Scenografi
Anders Ortman – Musikarrangemang
Agneta von Gegerfelt – Kostym och mask
Erik Nordlander – Ljussättare
Catrine Örman-Oskarsson – Koreografi
Dragan Popović – Inspicient, teknik och foto
Renate den Hartog – Producent
Isabella Cassland – Skräddare
Aktörer:
Caroline Rauf – Ulla, värdshusvärdinna med förflutet
Amanda Kilpeläinen Arvidsson – Anna- Britta, hennes dotter
Rune Jakobsson – Fredman fd urmakare
Lasse Forss – Gubben
Eva Haldert – Gumman
Jonas Hedlund – Bellman, skald och hovsekter
Anton Hellberg – Kalle, korpral och kalfaktor
Martin Preisler – Kapten Rytterstjärna
Lovisa Carlson – Karna, hans fästmö
Magnus Wetterholm – Piper, general
Isabelle Moreau – Guntlack, stortjuv
Niclas Ekholm – Silvergrå, baron på obestånd
Neryse Klaassen – Pelle, hans betjänt
Alfred Stenegård Norr – Adjutant
Theodora Källqvist – Soldat
Föreställningen spelas: 1 juli – 14 augusti 2022. Onsdag – fredag kl 19.00, Lördag kl 17.00, Söndag kl 15.00
Priser: Ordinarie 400 kr, Stadra vänner 340 kr, Ungdom 160 kr (upp till 19 år)
Speltid: ca 3 timmar inklusive paus
Foto: Dragan Popović, Affisch: Ted Ström
Fler bilder under Press
Stadra Vinterscen 26-27 februari 2022
Stadra Vinterscen på Stadra Teaters Lilla scen den 26-27/2 kl. 17.00.
Det blir 3 monologer med tema 1700-tal. Platsen är Stadra Domsaga. Publiken är jury.
Tre personer försvarar sin sak, Magnus Wetterholm, Eva Haldert (värdshusvärdinna med förflutet), Lasse Forss (Lasse Maja) samt Barbro Järliden.
Priser: Ordinarie: 200 kr Stadra Vänner 150 kr Ungdom 80 kr (upp till 19 år)
Foto: Dragan Popović
Triumf att finnas till
Onsdagen 17 augusti kl. 19.00
Foto: Lennart Eriksson
Edith Södergran! Den finlandssvenska poetens namn väcker känslor och minnen hos många. På Stadra blir det en poesikonsert där Isabelle Moreau åter levandegör de vidunderliga orden för oss. Detta i samklang med två musiker på harpa och på cello. Under 50 minuter bildar text och musik en suggestiv stämning kring Södergrans dramatiska liv och dikt i denna poesikonsert. I föreställningen ingår bl.a. musik av Sibelius, Pärt och Bach. Efter föreställningen blir det nere vid Teaterkaféet Paradiset ett scensamtal tillsammans med Magnus Wetterholm.
Medverkande: Isabelle Moreau text, Annika Blomfeldt cello, Jennie Åbrink harpa.
Foto: Dragan Popović
Svenskarna på Titani
Torsdagen 18 augusti kl. 19.00
Det är en magisk och fantasifull värld som Claes-Göran Wetterholm leder oss in i. Trots att vi vet att den magin hade en tragisk verklighet – när världens största passagerarfartyg gick under på sin jungfruresa på kalla Atlanten år 1912. Ingen annan än Claes-Göran kan förmedla denna historia på ett så gripande sätt och som får publiken att känna starkt. Med avstamp från hans nyutkomna bok Svenskarna på Titanic tar han oss med på en vindlande resa som handlar om människors drömmar och förhoppningar om ett bättre liv.
Medverkande: Claes-Göran Wetterholm samt överraskningsgäster!
Foto: Dragan Popović
Sånger av Lars Forssell
Fredagen 19 augusti kl. 19.00
Snurra min jord låt mig följa med dig… Säg vad ni vill det finns en frihet som räcker till för mig i livet… Dina bröst är som svalor som häckar… Så får jag lov min markisinna, kom låt oss dansa här en menuett…
Listan med Forssells sånger är så lång att den blir längre än självaste Landet Stadra. Men de stora artisterna som tolkat sångerna förut hörs knappt idag, de som förut gjort Forssells sånger kända. Bara någon gång då och då kan man på radion höra Ulla Sjöblom, Jan Malmsjö, Monica Nielsen, Sven Bertil Taube tolka dessa. Likafullt har sångerna något viktigt och vackert att berätta för oss idag. Därtill är de så smittande, omtumlande, underhållande. Det finns något riktigt skönt över tonerna och Forssells ord.
Efter Magnus framgångar med Brel, Brassens, Aznavour finns ju lusten att föra detta arv vidare. Det här blir en kväll med ett knippe av klassikerna ur Forssells fatabur. Vid sin sida har Magnus Wetterholm den fine musikern Matts Norman på piano. Lyhört, inlevelsefullt och fullt av vackra klanger.
Har ni sett Sånger av Jacques Brel med Magnus? Då vill ni se honom i Forssell
Medverkande: Magnus Wetterholm sång och Matts Norman piano
Foto: Dragan Popović