Flickan i Frack

En nyskriven pjäs av Agneta Pleijel fritt efter Hjalmar Bergmans roman

Hjalmar Bergmans roman Flickan i Frack kom ut 1925. Historien börjar med Katja Kock som till sin studentbal beställer nya kläder i Wadköpings elegantaste butik. För att få göra sig vacker, snygg och fri. Men Katjas drömmar blir slagna i spillror av hennes bistre far som bestämt avfärdar alla tankar om nya kläder. Det är istället Katjas bror Curry, känd i Wadköping som stadens stora snobb, som av fadern fått allt det han pekat på. Det är i denna stund som Katja lägger beslag på sin broders frack, klär sig som en man och går iväg på studentbalen. Skandalen är ett faktum. Och se, där i kulissen står Ludwig von Bathwyll som på sin grandiosa gård på landet ger Katja en fristad, vid en plats där kärlek växer samtidigt som den blandas med rungade missförstånd.

På Stadra Teater möts denna sommar två författarskap. Agneta Pleijels, som i sitt böcker så ofta skildrat vad det är att vara kvinna idag. Och Hjalmar Bergmans, Wadköpings och Bergslagens skildrare, som i denna friska roman och i många andra, lyfter fram starka, roliga och självständiga kvinnor.

Katja Kock, kanske inte visste vad hon satte igång med när hon drog på sig sin brors frack, men det var ju en hel del. Pleijels dramatiserade historia blir på Stadra mycket fritt och kärleksfullt berättat. Under juli och augusti ger vi en föreställning som är fylld med underhållande scener, med musik och dans, och där det blir rappt och roligt. Och naturligtvis, vår uppsättning kommer också handla om det bästa i människan – det där som kallas kärleken.

Spelas 6 juli – 9 augusti onsdag – söndag
Biljettpriser:
350 kr – ordinarie pris
290 kr – Stadravän
160 kr – ungdom (t.o.m 19 år)

Föreställningen är ca 2 tim och 40 min ink. paus

Sånger av Jacques Brel

Encore, les chansons de Jacques Brel? Självklart, för ni förstår den här föreställningen har en lång och mycket speciell historia och som levt sitt liv sedan 1981. I vårt tycke är den såväl vacker, som drabbande, som berörande. Ett par timmar med plats för tårar och skratt, förlängtan och kärlek, där publiken får omslutas av en varm famn av fransk chanson. Det här är en föreställning med Magnus Wetterholm i sitt esse, som sjunger sin Brel med glöd, en föreställning med musikerna Anja Strautmanis på cello och Jonas Abrahamsson på flygel.
Garanti: du får gråta och du får skratta, du får njuta av text och musik som kommer att värma dig under lång tid framåt.

Spelas 17 augusti kl 19.00 och 18 augusti kl 18.00
Biljettpriser:
250 kr – ordinarie pris
200 kr – Stadravän
130 kr – ungdom (t.o.m 19 år)

Stadradeklarationen till stöd och vägledning för ett värdigt liv

I Landet Stadra vill vi ge människan möjlighet att få växa fritt. Här är var människa betydelsefull och här ger vi tankar fritt spelrum åt var och en. Då vi arbetar med kultur och skapande tror vi på kraften i ett kreativt tänkande. Samtidigt oroas vi av tidens många tecken som skapar sår, oro och förtvivlan hos så många. Vi önskar veta mer vad begreppet demokrati står för, i tider när möjligheten för demokrati som utgångspunkt för vårt samhälle inte längre är självklart. Vi inviterar några viktiga nutida röster och betydelsefulla aktörer att hålla egna anföranden samt tillsammans ge förhoppning och vision om vad det värdiga livet ska få innebära för alla i såväl Landet Sverige som Landet Stadra. Vi kommer att samla Guds talesman, Kungens talesman, etikens förespråkare och kulturens röst till en dag som får mynna ut i drömmen om det värdiga livet där människan sätts i fokus.

Onsdag 8 augusti kl 17.00 – FRI ENTRÉ. Begränsat antal platser! Reservera plats hos Teaterfoajén 0587 311305 / info@stadrateater.se

Claes-Göran Wetterholm om ångaren Per Brahes sorgliga öde – John Bauers tragiska bortgång på Vätterns Vilda vatten

Återigen kan vi på Stadra Teater stoltsera med att Claes-Göran Wetterholm gör en av sina magiska kvällar om fartyg, haven, mänskliga öden och drömmar om ett bättre liv. I år får publiken ta del av den katastrof som fortfarande lever kvar i vårt medvetande, den där hemska kvällen då Vätterns stormiga vågor slukade alla passagerare och besättningsmän ombord på Ångaren Per Brahe, och förde dem ner till den mörka botten utanför Hästholmen. Och självklart kommer det att handla om John Bauer, hans hustru och son, som var några av passagerarna och som anträtt en resa till ett nytt liv. Alla fick de sätta livet till.

Under kvällen medverkar även Carina Anderson på sång och Peter Ulfveby på dragsspel.

10 augusti kl 19.00
Biljettpriser:
200 kr – ordinarie pris
150 kr – Stadravän
80 kr – ungdom (t.o.m 19 år) 

Bäverligans sommarkollo

I år har ni möjlighet att se våra ”småstjärnor”, våra ”småsvalor” som snart är flygfärdiga. Ni som varit på Stadra Teater har fått följa dem från barn till ungdomar. Anton Hellberg har skrivit sin tredje pjäs, denna gång för Stadra. Det är en familjeföreställning som utspelar sig på ett sommarkollo. Med förvecklingar, intriger, sorg, livsglädje, sång och musik. Bäverligans sommarkollo är en pjäs att bli glad åt, en familjeföreställning där barn från fyra år och uppåt tillsammans med föräldrar och far och morföräldrar får njuta av Stadra när det är som bäst.

Regi av Magnus Wetterholm. Produceras med stöd av Stiftelsen Längmanska Kulturfonden och Prinsessan Margaretas Minnesfond

Spelas 11 augusti kl 17.00 samt 12 & 19 augusti kl 15.00
Biljettpriser:
100 kr – ordinarie pris
80 kr – Stadravän
50 kr – ungdom (t.o.m 19 år)