I slutet av februari tänds åter våra eldar, våra marschaller och den magiska stämningen får sprida sig och ge liv över såväl Greckens frusna yta som Lilla scenens förföriska rum. I Landet Stadra förbereder vi oss som bäst för vår tionde upplaga av Stadra Vinterscen. I år blir det självklart med tema Bergman och våra två vinterföreställningar heter Herr Bergman, halka nu inte på isen.

Sång, musik, scenerna kommer utspela sig på vårt fiktiva Bergmans konditori i Nora. Vid borden slår sig Magnus Wetterholm, Eva Haldert och Lasse Forss ned för att mumsa. I servisen finns Katarina Widell som verkligen vet hur man häller upp en kopp kaffe och serverar en muffins.

Våra kvällar kommer att vara två värmande i senvinterns tid. I pausen blir det även en sprakande brasa inne i Sjöstugans stora rum. Kanske kommer ni även att höra hur det knäpper i isen, hur de gamla träden hälsar att våren snart ska komma, hur ljuset dröjer sig kvar. Stadra är magiskt, så även i ett vinterlandskap.

Föreställningen spelas på lilla scenen, ta på varma kläder! Varm buljong serveras i pausen.

24 februari kl 19.00
25 februari kl 17.00

Priser:
Ordinarie: 200 kr
Stadravän: 150 kr
Ungdom: 80 kr (upp till 19 år)

Flickan i Frack

En nyskriven pjäs av Agneta Pleijel fritt efter Hjalmar Bergmans roman

Hjalmar Bergmans roman Flickan i Frack kom ut 1925 och tar sin början i Katja Kock som till sin studentbal beställer nya kläder i Wadköpings elegantaste butik för att få göra sig vacker, snygg och fri. Men Katjas drömmar inför festen blir slagna i slant av hennes bistre far som bestämt avfärdar alla tankar om nya kläder. Det är istället Katjas bror, känd i Wadköping som stadens stora snobb, som av fadern fått allt det han pekat på. Det är i denna stund som Katja lägger beslag på sin broders frack, klär sig som en man och går iväg på balen. Skandalen är ett faktum.

På Stadra Teater möter Hjalmar Bergman, som så ofta lät sin konstnärliga själ ikläda sig kvinnliga gestalter, Agneta Pleijel med ett författarskap i myllan av vad det är att vara kvinna idag. Pleijel, senast mycket uppmärksammad efter sin roman Doften av en man, beskriver denna historia på sitt egna, fria och kärleksfulla sätt. Katja Kock i Wadköping visste kanske inte vad hon satte igång när hon drog på sig sin brors frack, men det var en hel del. Hur blev hon så tuff och varför fick hon gråta så mycket? En föreställning med musik, dans och försvar för det bästa i människan, som är kärleken.

Spelas 6 juli – 5 augusti onsdag – söndag
Biljettpriser:
350 kr – ordinarie pris
290 kr – Stadravän
160 kr – ungdom (t.o.m 19 år)

Nyfiken på Hjalmar Bergman

Tre föredrag inför sommaren på Stadra

4 april kl 18.30: Anders Linder om Hjalmar Bergman-kännaren Erik Hjalmar Linder och hans forskning

11 april kl 18.30: Agneta Pleijel om Hjalmar Bergmans kvinnliga gestalter och sin ingång till romanen Flickan i frack

18 april kl 18.30: Hjalmar Bergmansamfundet: Arne Johnson, Sten Wistrand & Pär Bäckman om Hjalmar Bergman i Bergslagen

Plats: Nora bibliotek
Pris: 100 kr, 80 kr Stadravän, 50 kr ungdom
Biljettbokning: nortic.se, Teaterfoajén 0587 311305 / info@stadrateater.se

I samarbete med Nora bibliotek och ABF